Zuil van Phocas (Forum Romanum)

De Zuil van Phocas (Colonna di Foca) is een monument in het Forum Romanum in Rome gebouwd zijn. Het is het laatste monument dat in het Forum bijgezet werd, voordat het in verval raakte.

Zuil van Phocas Rome

Adres, Openingstijden en Toegangsprijs

De ingang van het Forum Romanum is op de Via della Salara Vecchia, 5/6. Het Colosseum, het Palatijn en het Forum Romanum zijn met een drie-in-één kaartje te bezichtigen.

Geschiedenis Zuil van Phocas Rome

Zuil van Phocas Rome
Zuil van Phocas

De Zuil van Phocas is in 608 opgetrokken. Hij is 13,5 meter hoog en is één van de weinige zuilen in het Forum die nooit neergehaald zijn. Hij is er neergezet door de Byzantijnse exarch (een soort van onderkoning) Smaragdo.

Tot het jaar 1816 wist men niet waar de zuil voor gediend had of wat voor betekenis hij had. Het was aan de Engelse Lady Elizabeth Foster te danken dat de sokkel, met een uitgebreide inscriptie erop, opgegraven werd.

Zodoende kwam men te weten dat het het laatst neergezette monument in het Forum was en dat het gewijd was aan de Byzantijnse Keizer Phocas, die toen net een bezoek aan Rome had afgelegd.

Het is waarschijnlijk dat de zuil er geplaatst was uit dankbaarheid, aangezien Phocas juist het Pantheon aan de paus geschonken had.

De inscriptie op de sokkel is uiterst lovend voor de Keizer, maar vermeldt maar niet dat deze aan de macht gekomen was door zijn voorganger Maurizio samen met diens vijf kinderen te vermoorden.

De zuil zelf is een stuk ouder en stond waarschijnlijk in de 2e eeuw in de Tempel van Vesta.

De oorspronkelijke inscriptie werd weggekapt en de tekst ter ere van Phocas kwam ervoor in de plaats, samen met een verguld standbeeld van de goede man, dat echter ook al snel weggehaald werd.

Phocas zou later zelf ook een gewelddadige dood sterven. Heracleios zette hem af en liet en passant zijn hoofd eraf snijden.

Zuil van Phocas, Forum Romanum, Rome

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *