Zuil van Marcus Aurelius Rome

De Zuil van Marcus Aurelius (Colonna di Marco Aurelio) staat midden op het Piazza Colonna langs de winkelstraat Via del Corso in het hart van Rome. De reliëfs op de erezuil tonen enkele scènes uit het militaire leven van de keizer zelf. Het standbeeld op de zuil verbeeldt Sint-Paulus.

Zuil van Marcus Aurelius Rome

Geschiedenis

De bouw van de Zuil van Marcus Aurelius begon waarschijnlijk in het jaar 176, na de overwinningen van de keizer langs de Donau. Toen Marcus Aurelius in het jaar 180 stierf, was het werk nog niet voltooid. Dit gebeurde uiteindelijk tussen 187 en 192 van Commodus, de zoon en opvolger van de keizer.

Oorspronkelijk stond er een standbeeld van Marcus Aurelius zelf op de zuil. Dit werd in 1589 vervangen door Sint-Paulus, nadat Paus Sixtus V het monument door Domenico Fontana had laten restaureren. De friezen die de sokkel sierden werden tijdens de restauratie door een inscriptie vervangen. Deze gaf abusievelijk aan dat de zuil aan Keizer Antonino Pio, de vader en voorganger van Marcus Aurelius, gewijd was.

Beschrijving

Zuil van Marcus Aurelieus Rome
Detail

Met inbegrip van de sokkel is de zuil ongeveer 42 meter hoog. Dit is twee meter hoger dan de Zuil van Trajanus, die als voorbeeld diende. Hij bestaat uit 19 cylindervormige blokken van uit Luni (in het huidige Ligurië) afkomstig marmer.

Wel is de stijl van de reliëfs iets eenvoudiger. Ook zijn er minder gebeurtenissen op afgebeeld. De fries slingert zich dan ook maar 21 keer rond de zuil. (Bij Trajanus was dit 23 keer.)

Wanneer de keizer zelf afgebeeld wordt is dit steeds op de voorgrond. Scènes op de verschillende slagvelden worden afgewisseld met troepenverplaatsingen. Over het algemeen wordt aangenomen dat er ongeveer 115 gebeurtenissen op afgebeeld worden. “Ongeveer”, aangezien verschillende geschiedkundigen ook verschillende interpretaties hebben.

De eerste afgebeelde veldslagen vonden tussen 171 en 173 plaats tegen de Germanen en de Marcomannen (een oud Germaans volk). Een tweede veldtocht duurde van 174 tot 175 en was tegen de Quaden (een volk dat eveneens van Germaanse oorsprong was) en de Sarmaten (een oorspronkelijk Perzisch volk, dat echter naar het westen getrokken was). De gebeurtenissen zijn overigens niet in chronologische volgorde afgebeeld.

Behalve op ware gebeurtenissen gebaseerde scènes is er ook ruimte voor de mythologie. Een van de scènes toont Zeus, die, afgebeeld als rivier, de troepen redt wanneer ze door de Quaden omsingeld zijn.

Zuil van Marcus Aurelius, Rome

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.