Nuovo Mercato Esquilino Rome

De Nuovo Mercato Esquilino is een grote markt (groente, fruit, vlees, vis en huishoudelijke artikelen) in de multi-culturele wijk Esquilino in Rome. Deze overdekte markt bestaat uit twee grote huizenblokken. In het eerste deel wordt vooral goedkope, meest uit China afkomstige kleding verkocht, terwijl men in het tweede deel voor fruit, groente en andere levensmiddelen van over de hele wereld terecht kan.

Nuovo Mercato Esquilino

Nuovo Mercato Esquilino Rome
Nuovo Mercato Esquilino

De Nuovo Mercato Esquilino was niet altijd overdekt. Tot een tiental jaar geleden werd hij gehouden op het centrale plein van de wijk, het Piazza Vittorio Emanuele II. De geluidsoverlast en de stank werden de bewoners echter een doorn in het oog en de markt werd naar de huidige plek in de Via Principe Amedeo verplaats.

Deze oorspronkelijke markt, twee rijen kraampjes romdom het Piazza Vittorio Emanuele zelf, bestond al meer dan een eeuw voordat hij naar de huidige plek verhuisde. Hij werd tegen het einde van de 19e eeuw geopend en in 1913 gerestuareerd. Zowel gedurende de fascistische tijd als in de tweedewereldoorlog bleef men er gewoon doorwerken, maar op 15 September 2001 werd de Nuovo Mercato Esquilino ingewijd.

Voordat het gebouw tot markt omgebouwd werd was het een kazerne van de carabinieri. Het is één van de kleurrijkste markten van de stad, ook omdat de wijk Esquilino gekenmerkt wordt door een hoge concentratie immigranten. Behalve in de streek gekweekte groenten kun je er dan ook terecht voor specialiteiten uit de hele wereld.

Zomeruitverkoop Rome 2017

De zomeruitverkoop in Rome is, net als de winteruitverkoop, aan strenge regels gebonden. In 2017 beginnen de saldi op zaterdag 1 Juli en zullen tot 12 Augustus duren.

Weetjes Zomeruitverkoop Rome 2017

Ook dit jaar begint de zomeruitverkoop in elke regio van Italië op dezelfde datum. Dit wordt overigens niet landelijk geregeld, maar regionaal en in sommige regio’s duurt de uitverkoop dan ook een stuk langer.

Deze periode geldt dus voor de hele regio Latium.

Algemene Regels Zomeruitverkoop in Italië

De winkeliers moeten duidelijk aangeven hoe groot de gegeven korting is en wat de oorspronkelijke prijs van het produkt was. Hier wordt overigens vaak mee gesjoemeld: In 2015 gaf één op de vijf winkeliers een oorspronkelijke prijs aan die hoger lag dan in werkelijkheid het geval was geweest.

Wanneer winkels gewoonlijk creditcard betalingen accepteren, moeten ze dit ook voor de afgeprijsde artikelen doen.

Winkels hoeven een gedurende de uitverkoop gekocht artikel, tenzij het beschadigd is, niet te ruilen of terug te betalen.

De belangrijkste winkelstraten in Rome zijn de Via del Corso, de Via Condotti en de Via Nazionale. Een van de bekendste outlets, die zich alle een stuk buiten Rome zelf bevinden is in het stadje Valmontone.

Aan de rand van de stad zijn er enige grote winkelcentrums als Porte di Roma, Parco Leonardo, Roma Est en Euroma.

Via Sannio Markt Rome

De Via Sannio markt wordt in vrijwel elke reisgids over Rome genoemd, maar dat heeft waarschijnlijk meer met de ligging ervan, bijna meteen naast de Basiliek van Sint Jan van Lateranen, te maken dan met de kwaliteit van de markt zelf. (Terwijl de werkzaamheden aan metro C voortduren is slechts een gedeelte van de markt geopend.)

Weetjes Via Sannio Markt Rome

Adres en openingstijden

De Via Sannio bevindt zich in de wijk Appio Latino. Metro: San Giovanni. Behalve op zondagochtend vindt de Via Sannio markt op elke ochtend plaats. De markt begint rond 09.00 uur en duurt tot ongeveer 16.30 uur (al begint men op regenachtige dagen en in de zomer (wanneer de meeste Romeinen op vakantie zijn) de boel al veel eerder op te ruimen.

Beschrijving

Deze markt is bijna in zijn geheel gewijd aan kleding, en dan vooral leer en schoenen. In tegenstelling tot de meeste Italiaanse kledingmarkten is er ook een vrij groot aanbod aan tweedehands kleding.

Het is, vooral bij het tweedehands gedeelte, aan te raden met de verkoper over de prijzen van diens waren te onderhandelen.

Buiten de markt bevindt zich ook een klein parkje, dat van zonsopgang tot zonsondergang geopend is.

Mercato Trionfale Rome

De Mercato Trionfale was de eerste wijkmarkt in Rome. Het is nog steeds de grootste markt van de stad, met meer dan 270 kraampjes.

Weetjes Mercato Trionfale Rome

Adres en openingstijden

Het adres van de Mercato Trionfale is Via Andrea Doria 3, Rome. Bus: 492. Metro: Ottaviano, Cipro (lijn A). Tel.: +39 0639743501. Openingstijden: van maandag to zaterdag van 07.00 tot 14.00 uur (dinsdag en vrijdag tot 19.00 uur).

Geschiedenis Mercato Trionfale Rome

De Mercato Trionfale bestaat al sinds het einde van de 19e eeuw en is de grootste dagelijks gehouden markt van Rome. De markt bestaat uit 273 kraampjes en bevindt zich sinds 2009 op de huidige plek in een glazen construktie in de Via Doria.

De markt is verdeeld in kleuren. Kraampjes die groente en fruit verkopen zijn groen, rood geeft aan dat er vlees verkocht wordt en blauw is voor de vishandelaars.

De kraampjes die het langst een vergunning hebben bevinden zich in de centrale hal, die men voor zich heeft wanneer men door de hoofdingang binnenkomt.

Groente- en fruithandelaren bevinden zich overwegend in het achterste gedeelte.

Er worden niet enkel etenswaren verkocht, maar ook kleding, schoenen, speelgoed, Kerstversieringen en nog veel meer.

Toen de Mercato Trionfale geopend werd, bevond ze zich in de Viale Giulio Cesare, in een stadsgedeelte dat toen eigenlijk, ondanks de nabijheid van het Vaticaan, eigenlijk nog tot het platteland hoorde.

 

Top 10 Markten Rome

Elke wijk van Rome heeft wel een dagmarkt, over het algemeen van vroeg in de ochtend tot ongeveer 14.00 uur in de vroege middag. Soms zijn dit maar enkel stalletjes, soms hele overdekt huizenblokken of pleinen. In het weekend zijn er een aantal speciale markten, waar zowel tweedehands goederen als goedkope snuisterijen of modern design verkocht wordt.

Top 10 Markten Rome

Porta Portese (Trastevere)

De allerberoemdste markt van Rome, die in werkelijk elke reisgids genoemd wordt is de Porta Portese Markt in Trastevere. Deze wordt elke zondagochtend gehouden en hier is alles te koop, van grote antieke meubelen tot goedkope kleding en de kleinste huishoudartikelen. Buiten dat is het een mooie, chaotische pittoreske bende, dus wat wil je nog meer?

Via Sannio Markt (San Giovanni)

De Via Sannio Markt is veel minder beroemd, wat wel als voordeel heeft dat er veel minder teristen op afkomen en de prijzen dus lager zijn. De markt is, behalve op zon- en feestdagen, geopend van 09.00 tot 13.00 uur (al wil het weleens een beetje uitlopen) en het is aan te raden niet aan de buitenkant te blijven, aangezien de stalletjes met de mooiste tweedehands- en vintage kleding zich in het binnenste deel bevinden. Goed te combineren met een bezoek aan de Basiliek van Sint-Jan van Lateranen.

Mercato Monti

De Mercato Monti is een indoor-markt die drie ker per maand gehouden wordt.op de eerste en derde zondag en de vierde zaterdag van elke maand. De markt doet een beetje Engels aan, met vooral veel vintage kleding en creaties van jonge, moderne designers. Openingstijden: 10.00 tot 20.00 uur. Adres: Via Leonina 46.

Campo de’ Fiori Markt

Elke wijk heeft minstens één, maar vaak verscheidene dagmarkten. Soms nemen deze een enkel huizenblok, en soms een heel plein in beslag. Wanneer dit plein het Campo de’ Fiori is wordt zo’n markt extra schilderachtig al betaal je natuurlijk veel meer voor wat fruit dan je op minder toeristische plekken neer zou tellen.

Borghetto Flaminio Markt

De Mercato di Borghetto Flaminio wordt elke zondag van 10.00 tot 19.00 uur gehouden. Aangezien er, onder de noemer “Garage Sale – Rigattieri per Hobby” niet enkel professionele stalletjes staan kan men er soms onverwachte vondsten aantreffen, van oude langspeelplaten tot elegante avondjurken. Adres: Piazzale della Marina, 32. Toegangsprijs: 1,60 Euro. Van half Juli tot eind Augustus gesloten.

Mercato Esquilino

De Mercato Esquilino bevond zich vroeger op het Piazza Vittorio Emanuele II en wordt dan ook door de meeste Romeinen nog steeds de Mercato di Piazza Vittorio genoemd. Deze markt neemt twee grote huizenblokken in beslag, eentje met goedkope (en niet erg bijzondere) kleding en de andere met vooral groente en fruit uit alle werelddelen. Elke ochtend (behalve zondag) van 07.00 tot 14.00 uur.

Ponte Milvio Markt

De Ponte Milvio Markt word top de eerste en tweede zondag van de maand gehouden. Meer dan 150 marktkraampjes verhandelen meubelen en gebruiksvoorwerpen, antiquariaat en verzamelobjekten. Van 09.00 tot 20.00 uur.

Mercato Trionfale

De Mercato Trionfale was de eerste van de Romeinse wijkmarkten. De markt is tegen het einde van de 19e eeuw geopend en bestaat uit meer dan 250 kraampjes. Sinds 2009 bevindt de markt zich in een glazen gebouw in de Via Doria. Maandag tot zaterdag van 07.00 tot 14.00 uur (dinsdag en vrijdag tot 19.00 uur).

Expo Capanelle

Elke zondag wordt bij de Capanelle paardenrijbaan de Expo Capanelle markt gehouden. Het is een eind buiten het centrum, maar het is gratis en het aanbod is groot. Origineel handwerk en antieke meubelen, vintage kleding en modern design, oude ansichtkaarten en handgemaakte sieraden. Adres: Via Appia Nuova, 1240.

Porta Maggiore Markt

Overdekt en elke dag van 09.30 tot 20.00 uur geopend. Deze tweedehands markt maakt deel uit van een keten en er wordt van alles verkocht, van grote meubelen tot elektrische apparaten, tot cd’s en lp’s, boeken en kinderspeelgoed. Binnen is een klein caféetje. (Via Sebastiano Grandis, 7).

 

 

 

 

Porta Portese Markt Rome

De zondagochtendmarkt Porta Portese is de grootste vlooienmarkt van Rome en Italië, en waarschijnlijk ook de kleurrijkste. De markt is genoemd naar de stadspoort aan het begin ervan.

Weetjes Porta Portese Markt Rome

Adres, openingstijden en toegangsprijs

De markt wordt elke zondag gehouden in de wijk Trastevere, in het gebied rond de Via Portuense en de Via Ippolito Nievo. De markt begint officieel om 5 uur ’s ochtends en duurt tot 2 uur in de middag, maar wanneer het regent gaat men vaak vroeger dicht. Hetzelfde gebeurt in hartje zomer, wanneer de Romeinen zelf de stad uit zijn en de stad voornamelijk bevolt wordt door toeristen.

Geschiedenis Porta Portese Markt Rome

Er zijn meer dan 2000 marktkramen op Porta Portese en eigenlijk is alles er te koop, van het kleinste vingerhoedje tot grote (min of meer) antieke meubelen.

Tussen de officiële handelaars met door de stad Rome verstrekte vergunningen staan de “vu-comprà”. Dit waren vroeger vooral Afrikanen, die illegaal CD’s en DVD’s verkochten, maar tegenwoordit is de markt uitgebreid en overgenomen door vooral Chinezen en Bangladeshi, die allerlei snuisterijen verkopen, maar ook namaak handtassen en zonnebrillen die niet van echte te onderscheiden zijn. Het is overigens verboden om namaak-artikelen met valse merknamen te kopen, en U kunt hier fikse boetes voor krijgen.

Tegelijktijdig proberen de beroepszakkenrollers er de fototoestellen en mobiele telefoons van de hand te doen die ze gedurende de week in de het centrum van Rome gestolen hebben. En natuurlijk zijn weer andere zakkenrollers in de drukke stegen tussen de kraampjes door bezig hun slag te slaan, dus pas goed op.

Enige Raadgevingen

1. Ga zo vroeg mogelijk, om de grote massa te ontwijken.

2. Ding af. Je wordt meteen als toerist herkend en dat betekent vaak dat ook de prijs meteen omhoog gaat. Je kunt op Porta Portese vaak iets voor de helft van de originele vraagprijs kopen.

3. Probeer vantevoren te bedenken wat het te kopen object voor jou waard is. De echte waarde weet je toch niet als je geen expert bent, dus ga gewoon van jezelf uit.

4. Spreek Engels. Als je vriendelijk en respectvol je halve mondje Italiaans probeert te spreken zet je jezelf in het nadeel en heb je meer kans vriendelijk en respectvol afgezet te worden.

5. Let heel goed op zakkenrollers, vooral wanneer je na 10 uur door de Porta Portese markt loopt. Zoals de meest straten in Rome zijn ook de straten waar de vlooienmarkt gehouden wordt erg smal en mensen schuifelen er schouder aan schouder doorheen: een paradijs voor dieven.

6. Dit sluit aan op punt 5: Stop je portemonnee niet in je kontzak, houd je rugzak vòòr je en laat je waardevolle spullen achter in je hotel, hostel of bed and breakfast.

7. Voordehandliggend, maar toch: niets maar dan ook niets dat op Porta Portese aangeboden wordt komt uit de antieke Romeinse tijd.

8. Als je een namaak Louis Voutton-tas of Rayban koopt kun je zelf ook een boete krijgen. Dit komt zeer zelden voor, maar wanneer het gebeurt, speel de domme, en vooral nederige, toerist.

2017 Winteruitverkoop Rome

In tijden van crisis en economische onzekerheid is het misschien aan te raden om aan de naderende kerstperiode voorbij te gaan en meteen te denken aan het begin van het nieuwe jaar wanneer de jaarlijkse winteruitverkoop in Rome en de rest van Italië weer begint.

Weetjes 2017 Winteruitverkoop Rome

De uitverkoop in Rome begint op 5 Januari 2017 en vanaf dat moment zullen de Romeinse winkels, winkelcentra en outlets hun waren zes weken lang aanbieden tegen een kortingsprijs die soms wel 60% lager ligt dan de oorspronkelijke vraagprijs. Deze periode is dan ook een uitstekende tijd om een vakantie in Rome te combineren met een geslaagde koopjesjacht. Het Italiaanse woord voor uitverkoop is saldi.

Openbaar Vervoer Winteruitverkoop Rome

Zoals altijd zullen in de eerste week van de uitverkoop extra bussen ingezet worden om bezoekers sneller naar de belangrijkste winkelstraten (Via del Corso, Via Condotti, Via Nazionale, Via Cola di Rienzo), winkelcentra (Galleria Alberto Sordi) en outlets als de Castel Romano Designer Outlet te vervoeren. Vorig jaar was er ook een speciale bus, die de shopaholics van de ene winkelstraat naar de andere winkelijk brengt. Deze elektrische bus heet FreeRomaPass en is gratis. Het is nog niet bekend of die ook in 2017 weer ingezetgaat worden.

Waar U op moet Letten tijdens de Uitverkoop

Houd goed in de gaten dat de winkeliers een aantal regels in acht nemen, waarvan de belangrijkste is dat behalve de kortingsprijs ook de oorspronkelijke prijs en het kortingspercentage duidelijk zichtbaar aangegeven dienen te zijn. Ook mogen ze niet weigeren een artikel te ruilen, mits U het kassabonnetje kunt tonen. Wanneer ze gedurende normale verkoopperiodes creditcards accepteren dienen winkels dit ook tijdens de uitverkoop te doen.

Goedkope B&B Januari 2017 in Rome

In deze periode is akkomodatie natuurlijk ook niet erg duur nadat de nieuwjaars-drukte eenmaal voorbij is. Uiteraard bieden wij in de Little Italy Bed and Breakfast Rome ook erg lage tarieven gedurende de winteruitverkoop in Rome.

 

Galleria Alberto Sordi Rome

De Galleria Alberto Sordi is een elegant overdekt winkelcentrum in het hartje van Rome. Het ligt aan het Piazza Colonna, langs de winkelstraat de Via del Corso.

Weetjes Galleria Alberto Sordi Rome

Adres, Openingstijden

Het adres van de Galleria Alberto Sordi is Galleria di Piazza Colonna (Distrikt: Colonna). Tel. +39 066784350. Bus: 81, 117, 119, 628, n6, n25. Openingstijden: 08.00 tot 22.00 uur. Gesloten: Nooit.

Geschiedenis Galleria Alberto Sordi Rome

Hoewel het al veel langer bestaat heeft het zijn huidige naam pas sinds 4 December 2003, toen het na een verbouwing omgedoopt is van Galleria Colonna tot Galleria Alberto Sordi.

Om de oorspronkelijke Galleria Colonna te kunnen bouwen had men eerst het eind 16de eeuw door Giacomo della Porta gebouwde Palazzo Giustini-Spada moeten afbreken. De laatste eigenaar van dit gebouw, dat ondertussen omgedoopt was tot het Palazzo del Principe di Piombino, was de familie Boncompagni-Ludovisi.

Na de éénwording van Italië werd het door de stad geconfisqueerd en met de grond gelijkgemaakt.

Nadat het Huis van Afgevaardigden aan het belendende Palazzo di Montecitorio toegevoegd was, besloot men in 1872 het Piazza Colonna op te waarderen. De plannen hiervoor werden echter pas in 1911 goedgekeurd en de toenmalige Galleria Colonna werd in 1922 ingewijd. De architect was Dario Carbone.

In de 80’er en 90’er jaren verloor de Galleria Colonna veel van zijn elegante glorie en veel winkels en caféetjes verlieten de plek om elders opnieuw te beginnen. De passage werd aan zijn lot overgelaten en het werd een plek waar daklozen en drugsverslaafden zich ’s nachts ophielden. De situatie verslechterde steeds meer en uiteindelijk besloot men de passage te sluiten.

Oorspronkelijk had men gedacht van de Galleria Colonna het centrale station van Rome te maken. Deze plannen werden echter al snel als onuitvoerbaar ter zijde geschoven.

De huidige ingang is op het Piazza Colonna en twee galerijen in V-vorm leiden naar de achterkant, waar ook twee ingangen zijn.

De oorspronkelijke Art Nouveau glazen daken zijn bewaard gebleven maar de mozaïekvloer is helemaal vernieuwd en toont o.a. het logo van de Galleria Alberto Sordi, een Korinthische Kapiteel met de letter G.

De Galleria Alberto Sordi, voorheen Galleria Colonna, is niet te verwarren met de huidige Galleria Colonna, een museum in het Palazzo Colonna.

Alberto Sordi was een, in 2003 gestorven, Italiaanse komiek en filmster. Eén van zijn bekendste films, Polvere di Stelle, uit 1973, begint en eindigt met een wandeling door de toenmalige Galleria Colonna.

Galleria di Piazza Colonna – Rome