Winkelen in Rome

Van luxe modehuizen tot kleine boetiekjes en van grote warenhuizen tot gezellige markten, Rome heeft voor iedereen die van winkelen houdt wel iets te bieden. De beroemdste winkelwijk is de buurt rond de Via del Corso en de Spaanse Trappen, die Tridente genoemd wordt. Sinds een jaar of 10 is de wijk Monti erg populair en ook Trastevere, vroeger vooral een uitgaansbuurt, is tegenwoordig bij koopjesjagers erg in trek.

Winkelen in Rome

Winkelwijken

Tridente

Via del Corso - Winkelen in Rome
Via del Corso

Behalve de al genoemde Via del Corso is de Via Condotti de belangrijkste straat in de Tridente. Het is hier dat de beroemdste modehuizen hun filialen hebben en het is ook hier dat men soms filmsterren kan zien flaneren. Andere bekende straatjes in deze wijk zijn de Via del Babuino, de Via Frattina, de Via Borgognona, de Via delle Carozze, de Via Vittoria en de Via delle Vite. De meeste winkels in deze zijstraten van de Via del Corso zijn in handen van exclusieve luxe modeontwerpers. De Via del Corso zelf daarentegen moet het meer hebben van ketens als H&M en Zara. Ongeveer halverwege de straat bevindt zich de winkelgalerij Alberto Sordi. De Via Margutta, die parallel aan een deel van de Corso loopt, staat bekend vanwege de vele ateliers van kunstenaars.

Monti

Ongeveer een jaar of tien geleden begon Monti een populaire uitgaanswijk te worden. Na een tijdje begon dat ook zijn weerslag te krijgen op de winkels in deze buurt. Waar vroeger ambachtslieden werkten wordt de wijk nu gekenmerkt door de vele boetiekjes met vintage of anderssoortige trendy kleding. Vooral in het gedeelte van de wijk rond de Via Urbana is dit het geval. Een hoogtepunt is de overdekte Mercato Monti, die enkel in het weekend plaats vindt.

Trastevere

Net als Monti is Trastevere oorspronkelijk een uitgaanswijk en net als Monti heeft deze buurt zich ook tot winkelwijk ontwikkeld. Vooral in de Via della Lungharetta en de Via della Scala zijn talloze kleine trendy boetiekjes te vinden. De grootste attractie voor toeristen die willen shoppen vindt echter op zondagochtend plaats. De Porta Portese markt is de grootste vlooienmarkt van Italiƫ. De helft van de markt wordt door goedkope kleding en accessoires in beslag genomen, terwijl de andere helft aan tweedehandsgoederen, van de kleinste sieraden tot enorme antieke kasten, gewijd is.

Rond Piazza Navona en het Pantheon

Op het Piazza Navona zelf zijn altijd verschillende straatartiesten die ter plekke portretten en karikaturen maken. Serieuzere kunstverzamelaars kunnen terecht in de Via dei Coronari, met zijn veelvoud aan antiekwinkels. Op het Largo della Fontanella Borghese kan men oud prenten en antieke boeken kopen. De Via del Governo Vecchio en de Via dei Banchi Vecchi specializeren in kleine winkeltjes waar zowel ambachtelijke waren als kunstwerken van jonge designers te verkrijgen zijn.

Rond Campo de’ Fiori

Zoals aan de namen van de straten rond het Campo de’ Fiori af te lezen is was dit vroeger een volkswijk. De meeste zijn genoemd naar oude ambachten, zoals de Via dei Cappellari (“Hoedenmakersstraat”), de Via dei Chiavari (“Slotenmakersstraat”), de Via dei Funari (“Touwslagerstraat”) en de Via dei Falegnami (“Timmermansstraat”). Van de oude winkels is niet veel meer over, maar de op het plein zelf gehouden dagmarkt hoort tot de beroemdste van de stad.

Meer winkelstraten

Buiten de genoemde wijken zijn er nog een aantal voor winkelliefhebbers interessante straten. De Via Nazionale en de Via Cola di Rienzo liggen centraal, terwijl de Via Appia Nuova zich buiten de oude stadsmuren bevindt.

Winkelcentra

Galleria Alberto Sordi (winkelen Rome)
Galleria Alberto Sordi

Vanwege het gebrek aan parkeerruimte zijn er niet veel winkelcentra in Rome. De belangrijkste uitzondering is de al genoemde Galleria Alberto Sordi.

Porta di Roma en Euroma2 bevinden zich aan de rand van de stad en de Castel Romano Designer Outlet en de Valmontone Outlet liggen nog een eind verder weg.

Bij de laatste twee kun je grote kortingen op merknamen krijgen. Kleinere warenhuizen als Coin en Rinascente liggen aan de rand van het centrum.

Markten

Winkelen in Rome hoeft niet noodzakelijk duur te zijn. Er zijn verschillende markten, waarvan de zondagse vlooienmarkt Porta Portese de beroemdste is. Andere bekende markten zijn de Via Sannio-markt en de Mercato Monti.

Verder heeft elke wijk zijn eigen dagmarkt, soms overdekt en soms in de open lucht, waar je van 07.00 tot 14.00 uur vers eten kunt kopen. De bekendste hiervan is de Campo de’ Fiori markt, maar dat komt meer vanwege de ligging dan vanwege de kwaliteit. Goedkopere, betere en interessantere markten zijn de Nuovo Mercato Esquilino en de Mercato Trionfale.

Uitverkoop

Twee keer per jaar vindt er een uitverkoop plaats. Deze is sterk aan regels gebonden. De winteruitverkoop begint gewoonlijk in de tweede week van januari en duurt ongeveer 6 weken. De zomeruitverkoop start begin juli en duurt eveneens zes weken. Het Italiaanse woord voor uitverkoop is saldi.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.