William Kentridge Straatkunst Rome

Op de muur onder de Lungotevere della Farnesina is vanaf 21 April 2016 een heel speciaal kunstwerk te zien. De Zuid-Afrikaanse kunstenaar William Kentridge heeft hier op een meer dan 500 meter lang stuk muur langs de Tiber een enorme muurschildering gemaakt, met als thema een aantal van de belangrijkste gebeurtenissen uit de geschiedenis van Rome.

William Kentridge Straatkunst Rome

Adres, Openingstijden en Toegangsprijs

De door Kettridge gamaakte muurschildering bevindt zich tussen de Ponte Sisto en de Ponte Mazzini, langs de oever van de Tiber. Aangezien de schildering zich aan de Trastevere zijde van de rivier bevindt kan hij het beste vanaf de overkant bezichtigd worden. Men verwacht dat de schildering zo’n vijf jaar zichtbaar zal blijven. Zoals goede straatkunst betaamt is het natuurlijk gratis.

Geschiedenis en beschrijving

De reden dat men denkt dat het maar vijf jaar zichtbaar zal blijven is dat het kunstwerk niet met verf gemaakt is, maar dat Kentridge gebruik heeft gemaakt van de roetlaag die zich in de loop der jaren op de muren langs de Tiber gevormd heeft. Door deze zwarte laag weg te vegen en dus het witte marmer van de muur zelf weer tevoorschijn te laten komen heeft de artiest 80 verschillende historische figuren en gebeurtenissen getekend.

Het kunstwerk is gemaakt op 21 April 2016, wat geen toeval is aangezien 21 April gezien wordt als de geboortedag van Rome. De figuren zijn soms wel 10 meter hoog. Kentridge begint met de stichting van de stad door Romulus en diens broedermoord op Remus en eindigt met de moord op Pasolini in 1975.

De titel van het kunstwerk is Triumphs and Laments. De openingsdag werd opgeluisterd met muziekvoorstellingen door meer dan 40 verschillende muzikanten en door een schaduwspel.

Tentoonstelling

Gelijktijdig met de opening en durend tot 2 Oktober 2016 wordt in het MACRO Museum in de Via Nizza een aan Kentridge gewijde tentoonstelling gehouden, waar o.a. schetsen van de muraleslangs de Tiber te zien zijn.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.