Wijk Tuscolano Rome (quartiere VIII)

Tuscolano is het 8e quartiere van Rome en is genoemd naar de Via Tuscolana. De wijk bestaat uit een aantal stadsdelen die bij Romeinen zelf bekend staan als Mandrione, Tor Pignattara, Appio-Tuscolano en San Giovanni.

Wijk Tuscolano Rome (Q. VIII)

De wijk Tuscolano is qua oppervalkte één van de grootste stadsdelen binnen de Grande Raccordo Anulare. Het district strekt zich uit van de Basiliek van Sint Jan van Lateranen, net buiten de oude Romeinse stadsmuren, tot de Via del Quadraro in het oosten van de stad. Aan de noordkant wordt de wijk begrensd door de Via Casilina en aan de zuidzijde door de Via Appia Nuova. De hoofdstraat van de wijk is de Via Tuscolana, die min of meer parallel tussen de twee bovengenoemde straten voert.

Geschiedenis en beschrijving

Porta Furba Fontein - Wijk Tuscolano Rome
Porta Furba Fontein

De Via Tuscolana ;is in de middeleeuwen aangelegd, om een verbinding te creëren tussen Rome en Frascati, dat toen nog Tuscolo heette. Het eerste officiële document waarin de straat genoemd wordt is een pauselijk decreet van Paus Honorius III uit 1217.

Vanuit toeristenoogpunt is het enige werkelijk interessante deel van de wijk de Via del Mandrione. Deze straat loopt langs een enorme muur, die maar liefst vijf van de oude Romeinse aquaducten ondersteunt.

De Aqua Marcia, de Aqua Tepula en de Aqua Iulia gebruikten alle dezelfde leiding, terwijl de Aqua Claudia en de Anio Novus een andere leiding deelden. (Er is niets meer te zien van twee andere aquaducten die door de wijk liepen, de Aqua Antonina en de Aqua Mariana).

De wijk Tuscolano hoorde bij de eerste 15 quartieri van de stad en bestaat officiëel sinds 1921.

Gedurende de Tweede Wereldoorlog was het stadsdeel aan bombardementen onderhevig en het grootste deel van de wijk wordt dan ook in beslag genomen door redelijk nieuwe flatgebouwen.

Van de stadsdelen buiten de Aureliaanse Muren is Tuscolano één van de makkelijkst te bereiken wijken. Metrolijn A loopt door de lengte van de wijk en er loopt een lokale treinlijn langs de Via Casilina.

Bezienswaardigheden

Porta Furba Fontein Rome
De Porta Furba Fontein bevindt zich naast de monumentale toegangspoort met dezelfde naam. Op deze plek zijn ook nog grote delen van sommige oude aquaducten te zien.

De Via Appia Nuova is een redelijk oninteressante straat wat betreft bezienswaardigheden. Ze is echter wel leuk voor mensen die van winkelen houden, maar niet van de prijzen in de Via Condotti.

De belangrijkste toeristenattracties in de wijk zijn de Porta San Giovanni en de nog overeind staande delen van al genoemde aquaducten als het Acquedotto Felice en het Acquedotto Claudio. De meeste kerken in de wijk stammen uit de 20e eeuw. Bij de stadspoort Porta Furba aan het begin van de Via del Mandrione bevindt zich de pronkfontein van deze aquaducten.

Quartiere Tuscolano Rome

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.