Wijk Trieste Rome (Q.XVII)

Trieste is de naam van het 17e quartiere van Rome. De wijk bevindt zich ten noorden van het centrum van de stad en ligt min of meer ingeklemd tussen de Via Nomentana, de Circonvalazione Nomentana, de Via Salaria en de Viale Regina Margherita. De bekendste toeristische attracties zijn de Catacomben van Priscilla en Coppedé, een wijkje binnen de wijk zelf.

Weetjes Wijk Trieste Rome

Coppedé - Wijk Trieste Rome
De toegangspoort tot de wijk Coppedé wordt gekenmerkt door de gietijzeren lamp. Coppedé is een sprookjesachtig wijkje binnen de wijk Trieste zelf.

Dankzij opgravingen weet men dat dit gedeelte van Rome al in de prehistorie bewoond was. Met name op de Sedia del Diavolo (“Stoel van de Duivel”) en de Monte delle Gioie (“Heuvel van de Pleziertjes”) zijn hier sporen van te zien.

De Sabijnen hadden een nederzetting op de Monte Antenna, een heuvel in het midden van het Villa Ada Park. Van deze nederzetting kan men nog enige ruïnes zien.

In de tijd van het Romeinse rijk was het stadsdeel erg belangrijk. De herenweg de Via Salaria liep erdoorheen en verbond Rome met de Porto d’Ascoli aan de andere kant van Italië. Het was over deze weg dat Rome van zout (sale) voorzien werd.

Ook waren er verschillende catacomben in de wijk, waarvan de Catacomben van Priscilla de belangrijkste waren.

Trieste bestaat pas sinds 1926 officiëel als quartiere, hoewel het toen nog Savoia genoemd werd, naar het toenmalige koningshuis. In die tijd stonden er erg veel prestigieuze herenhuizen, vooral in het gedeelte dat de architect Gino Coppedé naar zichzelf genoemd had. Na de oorlog werd Italië een republiek, het koningshuis verbannen en de wijk omgedoopt tot Trieste.

De meeste condominiums in de wijk stammen uit de 30’er jaren, de fascistische tijd dus. Zelfs Mussolini had een tijdlang zijn residentie aan de grens van Trieste, in de Villa Torlonia aan de overkant van de Via Nomentana.

Openbaar vervoer

Sinds 2013 rijdt metro B1 (haltes Sant’Agnese-Annibaliano en Libia) dwars door de wijk.

Wijk Trieste Rome (

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.