Wijk Testaccio Rome (R. XX)

De wijk Testaccio is een van de bekendste uitgaanswijken van Rome. Het is officieel de 20e rione van de stad. Dankzij de veelvoud aan kroegen, dans- en eetgelegenheden is het van een volkswijk tot een redelijk yuppie-achtig deel van de Eeuwige Stad geworden.

Wijk Testaccio Rome

Geschiedenis en beschrijving

De wijk dankt de naam Testaccio aan de 35 meter hoge Monte Testaccio, een kunstmatig gecreëerde heuvel gemaakt van verschillende lagen gebroken aardewerk. Het is dan ook een belangrijke bron van informatie over het antieke Rome.

Deze Monte di Coccio (“berg van aardewerk”), verbasterd tot Monte Testaccio, was op deze plek ontstaan aangezien de haven Porto dell’Emporio, eindpunt van goederen die via de haven van Ostia Rome binnenkwamen, zich hier bevond. Men denkt dat er scherven van zo’n 25 miljoen objecten gebruikt zijn om de heuvel te creeren. Deze heeft overigens een omtrek van ongeveer 850 meter.

Niet alle kruiken braken per ongeluk. Degene die olijfolie bevatten werden expres gebroken omdat ze niet opnieuw gebruikt mochten worden.

De opslagplaatsen waar de kruiken gebruikt werden heetten horrea. De grote markt waar in het groot verkocht werd was het Emporium. De Horrea en het Emporium bevonden zich min of meer tussen de huidige Via Marmorata en Via Franklin. Vanaf hier liepen trappen naar een groot gebouw aan de oever van de rivier. Dit werd door 294 pilaren in verschillende secties verdeeld. In de huidige Via Florio, Via Rubattino en Via Branca zijn hier nog fragmenten van te zien.

Het terrein tussen de muren en de rivier werd vanaf de middeleeuwen tot de stichting van de wijk door de inwoners voor volksfeesten en uitjes gebruikt. Rond carnaval werd hier een met het beroemde Palio van Siena vergelijkbaar festival gehouden.

Een andere traditie was het Gioco della Passione (“Passiespel”), met een optocht die eindigde bij de Monte Testaccio.

De Ottobrate (“Oktoberfeesten”) stonden in het teken van voedsel en drank en werden eveneens in de buurt gehouden. Dit leidde tot de stichting van de vele osterie, die nog steeds een kenmerk van de wijk vormen.

Weetjes

As Roma

Het is in de wijk Testaccio dat de voetbalclub AS Roma ontstaan is. Van dit Campo Sportivo, met een vrijwel geheel van hout gemaakt stadion, is niets meer te zien. Er was ruimte voor ongeveer 25 duizend toeschouwers. Inwoners van de wijk gaan er nog steeds prat op dat zij de enige echte Roma-supporters zijn.

Quinto Quarto

Een specialiteit die in de wijk ontstond is de zogenaamde quinto quarto, een soort van afvalcuisine, waarbij vroeger weggegooide koeieningewanden en andere lichaamsdelen als ingrediënten gebruikt werden. Dit leidde tot beroemde Romeinse specialiteiten als coda alla vaccinara (“ossenstaart” en trippa alla Romana.

Bezienswaardigheden

De bouw van het Mattattoio in 1890 kan gezien worden als uitvloeisel van de aanwezigheid van de vele eetgelegenheden. Dit enorme slachthuis bleef tot 1965 in werking.

Ex-Mattattoio

Wijk Testaccio Rome - ex-Mattattoio
De ingang van het voormalige slachthuis.

In vroeger tijden was het een wijk waar erg veel slagers werkten en woonden. Het ex-Mattattoio (“ex-slachthuis”) is omgebouwd tot een multi-functioneel centrum waar o.a. een zetel van het MACRO Museum (Museo di Arte Contemporanea – Roma) gevestigd is. Veel van de stallen waar het vee wachtte om geslacht te worden staan hier nog overeind.

Jumping Wolf (Street Art)

Op korte afstand van de ex-Mattattoio is de hele zijmuur van een condominium van een enorme mural met de titel “Jumping Wolf” voorzien. Het werk is in het kader van het Avanguardie Urbane Roma Street Art Festival 2014 door de Belgische kunstenaar Roa geschilderd.

"Jumping Wolf", Roa (Testaccio street art)
“Jumping Wolf”, Roa (2014).

Piazza Testaccio Markt

Fontana delle Anfore Testaccio

Een andere bekende attractie in de wijk is de dagmarkt die, behalve op zondag, op het Piazza Testaccio gehouden wordt. Deze markt is nog niet bekend bij de grote toeristenmassa en is dus vaak goedkoper dan vergelijkbare markten in centralere districten van Rome. De fontein midden op dit plein is de Fontana delle Anfore, die sinds 2014 weer op zijn oude plek staat.

Città dell’altra Economia

De Città dell’Altra Economia (“Stad van de Andere Economie”) aan het Largo Dino Frisullo is een ruimte waar men organisch voedsel kan kopen. Er zijn ook een tentoonstellingsruimte en een restaurant aan verbonden.

Testaccio Fontein

De Testaccio Fontein of Pius IX Fontein staat aan de Lungotevere Testaccio. De fontein is in opdracht van Pius IX gebouwd, nadat hij de muur langs de Tiber op had laten trekken.

Nachtleven

Nog niet zo heel lang geleden bevonden zich ook veel garages in Testaccio. Deze waren gebouwd in ruimtes die in de heuvel zelf uitgehakt waren en zijn nu opnieuw omgebouwd tot trendy nightclubs en discotheken.

Eten

Cecchino dal 1887

Een van de beroemdste restaurants in de wijk is Checchino dal 1887 (Via di Monte Testaccio, 30; telefoon: +39 065743816; mobiel reserveren: +39 3335855055; openingstijden: 12.30 tot 15.00 en 20.00 tot 23.45; U kunt tot een kwartier voor sluitingstijd bestellen; gesloten: zondagavond en maandag).

Wijk Testaccio (Q. XX) – Rome


View Larger Map

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.