Wijk Sant’Eustachio Rome

De 8e rione van Rome heet Sant’Eustachio en is één van de kleinste wijken van de Eeuwige Stad. Dankzij de centrale ligging hoort het echter wel tot de interessantste stadsdelen. Er is een grote concentratie toeristenattracties, met als hoogtepunten de San Luigi dei Francesi Kerk, de Sant’Andrea della Valle Kerk en de Sant’Ivo alla Sapienza Kerk.

Wijk Sant’Eustachio Rome

Geschiedenis

Sant'Ivo alla Sapienza Kerk - Wijk Sant' Eustachio Rome
De beroemde koepel van de Sant’Ivo alla Sapienza Kerk

De wijk is genoemd naar een kerk die er midden in ligt en gewijd is aan een martelaar uit de 2e eeuw. Gedurende de middeleeuwen was hier waarschijnlijk een wijngaard van iemand die Tedemario heette.

Bij de eerste indeling van Rome was het huidige Sant’Eustachio zo’n beetje het centrale deel van het Marsveld. Er stonden vele belangrijke gebouwen, waar er echter geen één van overgebleven is.

Veel van de kerken in de wijk werden gebouwd in opdracht van de verschillende gildes die er zetelden.

Ook latere gebouwen hebben moeten wijken, o.a. door de aanleg van de Corso del Rinascimento en de Corso Vittorio Emanuele II.

Sant’Eustachio is sinds 1743 de 8e rione van Rome. Veel van de steegjes in de wijk zijn genoemd naar ambachten die er vroeger beoefend werden. De Via Staderari is bijv. genoemd naar de makers van een antiek soort weegschaal.

Bezienswaardigheden

In de wijk Sant’Eustachio zijn het vooral een aantal mooie kerken die opvallen. De bekendste is de San Luigi dei Francesi Kerk, waar drie schilderijen van Caravaggio te zien zijn. De Sant’Andrea della Valle Kerk kent vele fraaie kunstwerken en de Sant’Ivo alla Sapienza Kerk heeft een beroemde koepel. Het Palazzo Madama is de zetel van de Senaat.

Pleinen en Straten

De mooiste pleinen van de wijk zijn het Piazza della Rotonda en het Piazza Sant’Eustachio. De bekendste straten zijn de Via Arenula en de Corso del Rinascimento, maar het zijn de steegjes als de Via de’ Giubonnari en de Via degli Staderari die de wijk tot één van de meest pittoreske van Rome maken.

Het Piazza Vidoni wordt opgeluisterd door de Abate Luigi, één van de sprekende standbeelden van Rome.

Openbaar Vervoer

Er zijn geen metrohaltes in of dichtbij de wijk Sant’Eustachio. Vanaf Roma Termini kunt U de buslijnen 40, 64 en H nemen. Vanaf andere plekken in Rome is het het handigst eerst het Piazza Venezia te bereiken en dan te voet verder te gaan.

Wijk Sant’Eustachio Rome

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *