Wijk San Saba Rome (R. XXI)

Thermen van Caracalla - Wijk San Saba Rome

De wijk San Saba is de 21e rione van Rome. Het stadsdeel is genoemd naar een klooster dat eeuwenlang het enige bewoonde deel van de wijk was. Tot het begin van de 20e eeuw was het nog steeds uiterst dun bevolkt. De grootste attractie van de wijk wordt gevormd door de ru├»nes van de Terme di Caracalla.

Wijk San Saba Rome (R. XXI)

San Saba Kerk Rome
San Saba Kerk

De wijk San Saba wordt ook wel Piccolo Aventino genoemd. De naam is afkomstig van de belangrijkste kerk in de wijk. De eerste inwoners van het huidige San Saba na de val van het Romeinse rijk waren de bewoners van het klooster dat bij deze kerk hoort.

Dit klooster was in de 8e eeuw gebouwd. Voordat het opgetrokken werd woonden er wel een aantal kluizenaars op de heuvel tussen de huidige Porta San Paolo en Porta San Sebastiano.

Tot het begin van de 20e eeuw van de 20e eeuw had San Saba eigenlijk meer kenmerken van het platteland dan van een stad. Hierna begon men er huizen voor de middenklasse te bouwen.

Palazzo delle Poste Rome
Palazzo delle Poste (Via Marmorata)

Een van de opvallendste gebouwen uit deze tijd is het tussen 1933 en 1935 gebouwde Palazzo delle Poste in de Via Marmorata. Dit enorme C-vormige gebouw is gemaakt naar een ontwerp van de architecten is ontworpen door de architecten Adalberto Libera en Mario de Renzi. Het maakte deel uit van een project dat als doel had nieuwe publieke net buiten de historische grenzen van het centrum op tet trekken.

Het huidige hart van de wijk wordt gevormd door de tuinen bij het Piazza Bernini. Vanwege de nabijheid van de Terme di Caracalla is het verboden hier nieuwe constructies te bouwen.

De zetel van de FAO (Food and Agriculture Organization of the United Nations) staat meteen bij het metrostation Circo Massimo.

Openbaar vervoer Rione San Saba, Rome

San Saba ligt min of meer ten oosten van een denkbeeldige lijn die men tussen de metrostations Circo Massimo en Piramide zou trekken. Beide stations liggen op lijn B.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.