Wijk Parione Rome

Piazza Navona - Wijk Parione Rome

De 6e rione van Rome heet Parione en is één van de meest centrale en pittoreske wijken van de Eeuwige Stad, met beroemde pleinen als het Piazza Navona en het Campo de’ Fiori. Midden op het eerste plein staat de Vierstromenfontein, één van de meesterwerken van Bernini.

Wijk Parione Rome (R. VI)

Geschiedenis

Fontein van de Vier Rivieren, Piazza - Wijk Parione Rome
De Vierstromenfontein staat midden op het Piazza Navona.

De wijk is genoemd naar een enorme muur, die waarschijnlijk bij het Stadion van Domitianus hoorde. Deze werd de parietone genoemd. Het Stadion van Domitianus is later omgebouwd tot het huidige Piazza Navona.

Oorspronkelijk, in de tijd van Keizer Augustus, hoorde de wijk bij de regio Circo Flaminio. Rond de 13e eeuw werd de naam van de wijk veranderd naar Parione e San Lorenzo in Damaso.

Parioni werd langzaamaan belangrijker. Dit leidde o.a. tot de betegeling van het Campo’ de Fiori en dat leidde er weer toe dat di plein een belangrijkere rol kreeg.

Tegen het einde van de 15e eeuw werden de straten van de wijk in opdracht van Paus Sixtus IV verbreed. Adelijke en andere rijke Romeinen lieten nieuw paleizen bouwen of al bestaande gebouwen opknappen en verfraaien. De naar de Paus genoemde Ponte Sisto zorgde voor een verbinding met de wijk Trastevere.

In de 17e eeuw werd het Piazza Navona door Bernini heringericht. Gelijktijdig werden er in de wijk nieuwe gebouwen tussen de al bestaande paleizen opgetrokken.

Bezienswaardigheden Wijk Parione Rome

De belangrijkste attracties van de wijk zijn het Piazza Navona, met de Vierstromenfontein en de Sant’Agnese in Agone Kerk, en het Campo de’ Fiori. Mooie historische gebouwen zijn o.a. het Palazzo Braschi en het Palazzo Pamphilj.

Alle bezienswaardigheden wijk Parione

Straten en Pleinen

De wijk wordt doorkruisd door de Corso Vittorio Emanuele II. Toen deze aangelegd werd werden de façades van enkele paleizen langs de straat afgebroken om enkele meters terug opnieuw opgebouwd te worden. De mooiste pleinen zijn uiteraard de bovengenoemde twee.

Openbaar Vervoer

Er is geen metrohalte in de wijk Parione. Dit zal voorlopig niet veranderen, aangezien Rome enigszins krap in de centen zit, en er nog geen geld is om lijn C verder door te trekken. Vanuit Roma Termini neemt U bus 40 of bus 64.

Wijk Parione (Rione VI)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *