Wijk Ludovisi Rome

De wijk Ludovisi (rione XVI) in Rome bestaat pas sinds het einde van de 19e eeuw als zodanig. Behalve de Via Veneto, die er dwars doorheen loopt, zijn er dan ook geen echt belangrijke toeristenattracties. Wel is het één van de meest prestigieuze wijken van de stad.

Weetjes Wijk Ludovisi Rome (rione XVI)

Palazzo Margherita - Wijk Ludovisi Rome
Palazzo Margherita

De rione Ludovisi is, net als de wijken Testaccio, San Saba en Prati pas in 1886, na de eenwording van Italië, ontstaan. Om de nieuwe wijk te kunnen creëren moest men echter wel de Villa Ludovisi met de grond gelijk maken, hetgeen met heftige protesten gepaard ging.

Al vanaf de Romeinse tijd was dit stadsdeel gewijd geweest aan de vrije natuur, afgewisseld met door mensen aangelegde tuinen. Gedurende de keizertijd lieten vele aristocratische families hier luxueuze villa’s bouwen.

Na de plundering van Rome in de 7e eeuw werd de huidige wijk tot platteland omgevormd.

Pas in de 17e eeuw, toen kardinaal Ludovico Ludovisi Domenichino de opdracht gaf de Villa Ludovisi aan te leggen, steeg het stadsdeel weer in aanzien. De familie verloor de villa drie keer, maar kocht het landgoed telkens weer terug. Later kwam het via een erfenis in handen van de familie Boncompagni.

De tuinen en het interieur van de villa waren ontworpen door Lenotre, de architect die ook verantwoordelijk was voor de aanleg van het paleis van Versailles. De tuinen werden doorkruist door brede lanen waarlangs standbeelden en sarcofagen geplaatst waren. De villa zelf bestond uit drie met elkaar verbonden gebouwen.

In 1883 werd het hele grondgebied in stukken verdeeld en voorgoed verkocht. De lanen verdwenen en verschillende gebouwen werden gesloopt. Van de oude Villa Ludovisi staan enkel het Casino dell’Aurora en het Palazzo Grande nog overeind. Het Palazzo Grande is nu echter onderdeel van het Palazzo Margherita.

Bezienswaardigheden

De wijk Ludovisi heeft ondanks de centrale ligging niet al te veel te bieden. De Via Veneto, eens het symbool van het Romeinse Dolce Vita wordt nog steeds geflankeerd door dure hotels, maar nu zijn er ook overal restaurantjes die toeristenmenu’s aanbieden. Het Palazzo Margherita is erg mooi, maar kan niet bezocht worden aangezien de Amerikaanse Ambassade er zetelt. De interessantste kerk van de wijk is de Santa Maria della Concezione Kerk, vooral dankzij de ondertussen tot museumpje omgebouwde Kapucijner Crypte.

Straten en pleinen

De belangrijkste straat van de wijk blijft de Via Veneto. Jongeren bezoeken de straat ook vanwege het Hard Rock Café.

Openbaar vervoer

De metrohalte Barberini (lijn A) bevindt zich aan het Piazza Barberini, op de grens van de wijk. Vanaf hier kan men de Via Veneto oplopen, richting het Villa Borghese Park.

Rione Ludovisi

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.