Wijk Gianicolense Rome

Gianicolense is het 12e quartiere van Rome en ligt ten zuidoosten van het historische centrum van de stad. De Romeinen zelf noemen de wijk echter Monteverde, en verdelen het district nog verder in Monteverde VecchioMonteverdo Nuovo (het oude en het nieuwe Monteverde) en Colli Portuensi.

Hotels in de wijk Gianicolense in Rome via booking.com

Wijk Gianicolense Rome (Q. XII)

Geheime Tuin - Villa Doria Pamphilj Rome
Villa Doria Pamphilj en de Geheime Tuin

Monteverde is de heuvel waar de eerste bewoners van de wijk zich vestigden. Samen met de Monte Mario, de Vaticaanse heuvel en het Janiculum bevindt Monteverde zich ten westen van de Tiber, terwijl de beroemde zeven heuvelen aan de andere kant liggen. Men neemt aan dat de naam Monteverde zelf aan de groenige vulkanische tufsteen op de heuvel te danken is.

De naam Gianicolense is afgeleid van de Janiculum heuvel, of om precies te zijn, van de muren rond deze heuvel, de Mura Gianicolense. De heuvel zelf ligt in de wijk Trastevere.

Het tegenwoordige Monteverde is een wijk waar vooral rijkere Romeinen wonen.

Faciliteiten

Het San Camillo-Forlanini, één van de grootste en bekendste ziekenhuizen van Rome, bevindt zich in de wijk.

Het Stazione Trastevere is een kleiner treinstation en ligt op de grens van Gianicolense. Vanaf dit station zijn er direkte treinverbindingen met zowel het centrale station als het vliegveld Fiumicino. Hou er wel rekening mee dat dit een erg langzame verbinding is.

Bezienswaardigheden wijk Gianicolense

De hele noordwesthoek van de wijk wordt in beslag genomen door het grootste park van Rome. In deze Villa Doria Pamphilj staan nog enkele Romeinse ruïnes en een Renaissance villa met een mooie tuin vol fonteinen.

Andere attracties zijn de San Pancrazio Catacombes en de San Pancrazio Basiliek.

Openbaar vervoer

Behalve het Stazione Trastevere ligt ook het nog kleinere treinstation Quattro Venti in de wijk. Tramlijn 8 loopt dwars door Gianicolense en voert via de wijk Trastevere en het Largo di Torre Argentina naar Piazza Venezia.

Quartiere Gianicolense – Rome

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.