Wijk Della Vittoria Rome (Q. XV)

De wijk Della Vittoria is het 15e quartiere van Rome. Het was een van de eerste quartieri van de stad, hoewel oorspronkelijk onder de naam Milvio. In 1935 werd de huidige naam de officiële. Della Vittoria is een redelijk welstaande wijk, met het Olympisch Stadion als belangrijkste bezienswaardigheid.

Wijk Della Vittoria Rome

Het grondgebied van de wijk werd vroeger voor militaire oefeningen gebruikt. Er stonden, en staan nog steeds, relatief weinig gebouwen. Dit komt doordat het eigendom van de staat is en landontwikkelaars er dus niet aan kunnen komen.

De grootste trekpleister in de wijk is het Olympische Stadion, waar de voetbalclubs Roma en Lazio hun thuiswedstrijden spelen. Ook het Olympisch Zwemstation en het Tennisstadion staan in de wijk. Het Stadio dei Marmi is meteen naast het Stadio Olimpico.

De Ponte Milvio is dankzij een romantische film waarin de brug een hoofdrol speelde een grote attractie geworden.

De Villa Madama is een door Rafaël ontworpen tuin, maar is helaas op het moment niet voor toeristen toegankelijk.

De grootste attractie van de Santa Maria del Rosario Kerk is een Byzantijns icoon uit de 7e eeuw, dat bekend staat als de “Madonna di San Luca”.

De Scuola Giacomo Leopardi (Piazza delle Medaglie d’Oro) is in 1929 door Ignazio Guidi gebouwd. Dit gebeurde volgens de principes van de onderwijsvernieuwer Alfredo Bajocco, die vond dat een kind in contact met de natuur op moest groeien.

Op de Via della Camilluccia 120 bevindt zich de Colonia Elioterapica, een in de fascistische tijd opgetrokken gebouw waar kinderen verpleegd werden die aan rachitis, oftewel de “Engelse ziekte” leden. De architect was Enrico del Debbio en hij liet zich bij zijn ontwerp door noord-Europese voorbeelden inspireren.

Voor wie met kinderen reist, er is een kleine speeltuin in het Piazza Prati degli Strozzi. De tuin op dit pas gerestaureerde plein is beplant met clusters laurier, pittosporum, viburnum en Canarische palmbomen.

Quartiere Della Vittoria Rome (Q. XV)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.