Wijk Castro Pretorio Rome (R. XVIII)

Castro Pretorio is een belangrijke wijk in Rome, niet zozeer vanwege de bezienswaardigheden die er (nauwelijks) te zien zijn maar omdat het centrale station van de stad, Roma Termini, eraan grenst. Deze ligging zorgt ervoor dat Castro Pretorio een veelvoud aan, vooral goedkopere, slaapplaatsen te bieden heeft. Het centrale plein van de wijk is het Piazza della Repubblica, dat net als veel straten in de wijk een naam heeft die verwijst naar de Italiaanse onafhankelijkheidsstrijd.

Wijk Castro Pretorio Rome

Geschiedenis

Fontana delle Naiadi - Bezienswaardigheden rione Castro Pretorio
Detail van de Fontana delle Naiadi op het Piazza della Repubblica

Bij de eerste indeling van de stad in rioni bestond Castro Pretorio nog niet, maar maakte deel uit van de wijk Alta Sèmita. De hoofdstraat van de buurt heette toen ook Alta Sèmita en liep waar zich nu de Via XX Settembre bevindt.

Bij het huidige Piazza dell’Indipendenza bevond zich de Campo Sclerato, waar Vestaalse Maagden die hun maagdelijkheid niet serieus genomen hadden levend begraven werden.

De kazerne van de tienduizend man tellende lijfwacht van de keizer sliep stond aan het einde van de Via San Martino della Battaglia. De naam van deze kazerne was Castro Pretorio. De keizerlijke lijfwacht werd steeds machtiger en slaagde er uiteindelijk zelfs in te bepalen wie de nieuwe keizer zou worden. De man die het meest voor deze eer geboden had, Didius Julianus, werd na 66 dagen keizerschap door zijn opvolger Septimius Severus terechtgesteld. Tegenwoordig is het gebouw opnieuw een kazerne, na lang, onder de naam Macao, eigendom van de Jezuïten te zijn geweest.

Tussen de val van het Romeinse Rijk en de 16e eeuw was de wijk slechts dun bevolkt. De reden hiervoor was een gebrek aan stromend water.

In de 16e eeuw liet Paus Pius IV de Porta Pia bouwen, maar Castro Pretorio herwon pas echt prestige toen Paus Sixtus V Peretti, wiens echte naam Felice was, de Via Felice (waar nu de Via de Pretis en de Via Quattro Fontane lopen) aan liet leggen, maar vooral het Acqua Felice Aquaduct liet herstellen.

Bezienswaardigheden

Behalve het centrale station, dat ook dienst doet als winkelcentrum, zijn de Terme Diocleziane de belangrijkste attractie in de wijk. Deze Thermen doen nu dienst als zetel van het Museo Nazionale Romano. Het Palazzo Massimo alle Terme, één van de andere drie zetels van dit museum, staat aan de Via Viminale.

De belangrijkste kerk is de Santa Maria degli Angeli e dei Martiri, die gedeeltelijk gebouwd is op de plek waar vroeger zich een van de Diocletiaanse Baden bevond.

Alle bezienswaardigheden wijk Castro Pretorio

Straten en pleinen

Net als bij het Piazza della Repubblica verwijst de naam van het Piazza dell’Indipendenza naar de éénwording van Italië.  Andere straatnamen verwijzen naar plekken waar veldslagen plaatsgevonden hadden. De Via dei Mille (“Straat van de Duizend””) verwijst naar het aantal strijders dat Garibaldi bij zich had. De naam van de Via Nazionale, een belangrijke winkelstraat die deels door de wijk loopt, behoeft geen uitleg.

Rione Castro Pretorio

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.