Wanneer Rome Bezoeken?

Wanneer kan men Rome het best bezoeken? Hoe koud is het in de winter? Maar ook, hoe heet is het in de zomer? Wanneer is het het drukst en wanneer zijn de rijen bij de bezienswaardigheden het langst? De antwoorden op deze vragen zijn niet altijd zo voor de hand liggend als ze lijken.

Wanneer Rome bezoeken?

Het is misschien het beste om te beginnen de vraag omgekeerd te beantwoorden: Wanneer is het niet de beste tijd om naar Rome te komen? Verschillende reisgidsen, zelfs grote internationale gidsen als Lonely Planet, raden toeristen af in Augustus Rome te bezoeken. De reden? In Augustus zou Rome te druk zijn en is het onmogelijk een goedkoop budget hostel, bed and breakfast of hotel te vinden. Lonely Planet en de andere reisgidsen die met dit soort wijsheden op de proppen komen hebben hun huiswerk niet goed gedaan. In Augustus is het in Rome meestal zo heet dat de toeristen wegblijven en staan veel kamers in hotels, bed and breakfasts en hotels leeg en is het juist makkelijker een centrale en goedkope kamer te vinden in Rome.

Zomer in Rome

Natuurlijk zijn er redenen om Rome in Augustus links te laten liggen. De al eerder genoemde hitte is er een, dat veel Romeinen zelf op vakantie zijn en de leukste traditionele restaurants en pizzerias vaak gesloten zijn is een andere. Het is echter niet meer het geval dat musea dicht zijn, zoals tot een jaar of 15 geleden het geval was. Integendeel, er worden, onder de noemer Roma Estate juist allerlei festivals en tentoonstellingen georganiseerd. Een ander voordeel in de zomer is dat je overal lekker kunt lopen zonder het gevaar te lopen overhoop gereden te worden.

Winter in Rome

In de wintermaanden, vanaf de tweede week van November tot eind Februari, zijn de tarieven van hotels, hostels en bed and breakfasts in Rome eveneens goedkoop. Het weer kan dan natuurlijk tegenzitten, en er worden minder evenementen georganizeerd. Ook is de reis zelf vaak goedkoper, vooral wanneer men vroeg genoeg reserveert met budget maatschappijen als bijv. RyanAir, Transavia of EasyJet.

Voor- en Najaar in Rome

Qua weer zijn de mooiste maanden de lente- en herfstmaanden, van Maart tot en met Juni en dan September en Oktober. Zowel de inwoners van Rome die teruggekeerd zijn van hun vakanties als de toeristen die in hordes door de stad trekken voor dat de bus en de metro stampvol zitten. De wachttijden bij de Sint Pietersbasiliek, de Vaticaanse Musea en het Colosseum kunnen gedurende die maanden soms tot meer dan 2 uur oplopen. Hotelkamers zijn duur en soms moeilijk te vinden. Hiertegenover staat wel dat er gedurende deze maanden veel mooie tentoonstellingen zijn.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.