Wandtapijten van Rafaël Rome

" De Dood van Ananias"

Behalve het plafond van Michelangelo zijn de wandtapijten van Rafaël de beroemdste kunstwerken in de Sixtijnse Kapel in de Vaticaanse Musea in Rome. Om de wandtapijten beter te beschermen, worden ze meestal niet in de kapel zelf tentoongesteld, maar in de Pinoteca van het Vaticaan.

Wandtapijten van Rafaël Rome

Geschiedenis en beschrijving

Wandtapijten van Rafaël Rome - De wonderbaarlijke visvangst.
“De Wonderbaarlijke Visvangst”

In 1515 gaf paus Leo X Rafaël de opdracht om de beroemde wandtapijten te ontwerpen. Destijds werkte de kunstenaar nog aan de decoraties van wat nu bekend staat als de Stanze di Raffaello. Het is echt een wonder dat hij nog tijd over had, want hij werkte gelijktijdig ook aan de bouw van de nieuwe Sint-Pietersbasiliek.

Rafaël ontwierp zijn wandtapijten op aan elkaar geplakte lagen papier die kartons genoemd worden. Ze tonen 10 episodes uit het leven van de heiligen Petrus en Paulus. Nadat hij de kartons in (waarschijnlijk 1516) af had, werden ze naar Brussel gestuurd, waar ze door de werkplaats van Pieter van Aelst tot wandtapijten werden verwerkt. De gebruikte materialen zijn wol, zijde en verguld zilverdraad. De eerste keer dat ze werden tentoongesteld was in december 1519.

500ste Sterfdag

De wandtapijten bevinden zich normaal gesproken niet in de Sixtijnse Kapel. Om de 500ste sterfdag van Rafaël te herdenken, werden ze echter van 17 tot 23 februari 2020 op hun oorspronkelijke plaats tentoongesteld. De laatste keer dat dit voor langere tijd gebeurde was in 1983.

Weetjes

Zeven van de cartoons zijn te zien in het Victoria en Albert Museum in Londen. De wandtapijten zelf, om redenen van conservering, worden slechts een paar keer getoond, in de Pinacoteca.

De oorspronkelijke locatie van de wandtapijten was op ooghoogte, boven de namaakgordijnen die op het onderste deel van de kapelmuren zijn geschilderd.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.