Wandkledengalerij Vaticaanse Musea Rome

De Galleria degli Arazzi (“Wandkledengalerij”) is één van de onderdelen van de Vaticaanse Musea in Rome. Hier zijn o.a. wandkleden te zien die in de 16e eeuw in Brussel gemaakt zijn. Oorspronkelijk hingen ze in de Sixtijnse Kapel.

Wandkledengalerij Vaticaanse Musea

Nuttige informatie

Adres, openingstijden en toegangsprijs Vaticaanse Musea

Geschiedenis

De Galleria degli Arazzi bestaat sinds 1838. De beroemdste er tentoongestelde wandkleden zijn ontworpen door de leerlingen van Rafaël. Het werk aan deze tapijten werd echter uitgevoerd in Brussel, door het atelier van Pieter van Aelst. In 1531 waren de wandkleden voor het eerst te zien, in de Sixtijnse Kapel.

Handelingen der Apostelen

Wandkledengalerij Vaticaanse Musea Rome
De Wonderbaarlijke Visvangst

Deze door Pieter van Aelst uitgevoerde reeks wandtapijten is gewijd aan de Handelingen der Apostelen. De opdrachtgever was Paus Leo X. De echte naam van Pieter van Aelst was Pieter van Everdingen.

Vier van de doeken tonen gebeurtenissen uit het leven van Petrus en zes uit dat van Paulus.

De tapijten zijn gemaakt in een periode waarin de pauselijke macht onder zware druk stond. Paus Leo X koos zelf de thema’s van de werken, met welgekozen gebeurtenissen uit de Bijbel. De werken waar Petrus centraal staat moeten de absolute macht van de paus zelf aantonen, die van de Pauluscyclus tonen het gelijk van de kerk (vergeleken met de antieke filosofie).

De onderkanten, en soms ook de zijkanten, van enkele tapijten zijn geweven nabootsingen van reliëfs. Deze tonen gebeurtenissen uit het leven van Paus Leo toen hij nog gewoon Giovanni de’ Medici was. Een aantal van deze boorden zijn in 1527 verdwenen, bij de plundering van Rome.

Paus Urbanus VIII

Een tweede cyclus wandtapijten toont gebeurtenissen uit het leven van Paus Urbanus VIII. Deze zijn in Rome zelf gemaakt, door de Manifattura Barberini, die gesticht was door kardinaal Francesco Barberini, een neef van de paus. Deze cyclus stamt uit de 17e eeuw.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.