Toeristeninformatie Rome

Het aanbod aan toeristeninformatie in Rome is groot. Er zijn drie verschillende kantoren, te weten het APT, de PIT en de pas enkele jaren bestaande P.Stop. Het is over het algemeen wel aan te raden Uw informatie vooraf in te winnen, want het personeel is niet altijd even behulpzaam.

Toeristeninformatie Rome (APT, PIT en P.Stop)

Toeristeninformatie Rome (VVV bij Colosseum)
VVV kantoor Via dei Fori Imperiali

APT (Azienda Promozione del Turismo)

Tot een jaar of twintig geleden was het APT het enige VVV in Rome. Voor toeristeninformatie kon je terecht bij het hoofdkantoor in de Via Parigi en op het centrale station Termini. Nu bestaat enkel het eerste nog, maar dit is niet makkelijk te vinden en ligt ook niet echt dichtbij de attracties. Vanaf Termini steekt U het busplein over richting Piazza della Repubblica. U loopt rechts aan dit plein voorbij en neemt dan de tweede straat rechts.

PIT (Punti Informativi Turistici)

Rond het heilige jaar 2000 werden de PIT geopend. Er zijn meerdere kantoren, over het algemeen dichtbij de belangrijkste bezienswaardigheden. De kantoren in de stad zijn meestal niet meer dan hokjes, en gedurende de Covid-crisis mag er slects één persoon naar binnen. Mondkapjes zijn verplicht.

Openingstijden PIT

De meeste informatiepunten zijn geopend van 09.30 tot 19.00 uur. De PIT op het vliegveld Ciampino sluit een half uurtje eerder, terwijl degenen op Fiumicino en in het station tot 19.30 open blijven. De PAT Barberini en de PAT Piazza Campitelli zijn de enigen die op zaterdag en zondag gesloten zijn.

Faciliteiten PIT

Bij de PIT kan men (soms, Rome is een beetje blut en dus zijn deze niet altijd beschikbaar) gratis stadsplattegronden krijgen, evenals redelijk willekeurige brochures over tentoonstellingen en andere evenementen en een gids, die ook niet altijd beschikbaar is, met wat er elke maand in de stad gebeurt.

De museumkaarten van Rome, de Roma Pass en de Roma 48 Hours Pass kunnen ook bij deze kantoortjes gekocht worden. Ook kunnen online bestelde Roma Pass-en er afgehaald worden. (Lees echter eerst even ons artikel over de Roma Pass om te beoordelen of deze kaart wel zo gunstig is als hij lijkt.)

Er worden ook kaartjes voor het openbaar vervoer verkocht. Dit geldt echter enkel voor de gewone kaartjes, dagkaarten, drie dagenabonementen en de weekkaarten. De maand- en jaarkaarten worden niet bij de PIT verkocht.

Adressen VVV Rome

 • De aankomsthallen van de vliegvelden Ciampino en Fiumicino (Terminal C).
 • Op het centrale station Roma Termini, in de hal tussen spoor 24 en de Via Giolitti.
 • Het centrale kantoor is tegenwoordig gevestigd in de Via di San Basilio, 51 en heet PAT Barberini. Dit is tevens het hoofdkantoor van het “Departement voor Promotie van het Toerisme en de Mode”. PAT staat overigens voor Punto di Accoglienza Turistica. Dit kantoor is enkel ’s ochtends geopend, van 09.30 tot 12.30.
 • De PIT Castel Sant’Angelo bevindt zich in de Piazza Pia. Met Uw rug naar de rivier loopt U links om de Engelenburcht.
 • De PIT Fori Imperiali bevindt zich in de Via dei Fori Imperiali. Wanneer U uit de Colosseo metro halte komt, gaat U meteen rechtsaf.
 • De PIT Via Nazionale bevindt zich op de Via Nazionale, bij het Palazzo delle Esposizioni.
 • De PIT Navona is niet op het Piazza Navona zelf, maar op een pleintje (Piazza delle Cinque Lune) ten noord-oosten hiervan.
 • De PIT San Giovanni in Laterano is op het Piazza van dezelfde naam.
 • De PIT Minghetti ligt op de hoek van de Via Minghetti en de Via del Corso en zou dus eigenlijk beter PIT del Corso geheten kunnen hebben. Vanaf Piazza Venezia loopt U de Via del Corso in en dan is het op de hoek van de 6e zijstraat.
 • De PAT Piazza Campitelli is gedurende weekdagen van 09.00 tot 18.45 uur geopend.

De PIT Leopardi bestaat sinds december 2013 niet meer. De kantoren bij de Santa Maria Maggiore en in Trastevere, toch één van de meest toeristische wijken van Rome, zijn al langer gesloten, ook al staan ze vaak nog steeds aangegeven op de stadsplattegronden van Rome.

P.STOP

De zogeheten P.STOP bestaan pas sinds 2019 en zijn een soort van combinatie van VVV’s en openbare toiletten, hoewel gelukkig niet in dezelfde ruimte. De kantoortjes zijn klein en er is veel te weinig informatie voorhanden. Stadsplattegronden zijn beschikbaar, maar niet gratis. Daartegeover staat dat de toiletten ruim en, zeker voor Romeinse begrippen, redelijk schoon zijn. Een aantal is op het moment wegens Covid gesloten. De openingstijden zijn van 10.00 tot 18.00 uur.

Locaties P.Stop

Tenzij anders aangegeven, zijn de openingstijden van 10.00 tot 18.00 uur.

 • Piazza di Porta San Giovanni (Tijdelijk gesloten, normaal van 10.00 tot 16.00 uur.)
 • Piazza dell’Esquilino
 • Largo di Villa Peretti (Stazione Termini)
 • Piazza di Porta Maggiore (Tijdelijk gesloten, normaal van 10.00 tot 16.00 uur.)
 • Piazza di Santa Maria Liberatrice (Tijdelijk gesloten, normaal van 10.00 tot 16.00 uur.)
 • Viale Carlo Felice (Tijdelijk gesloten, normaal van 10.00 tot 16.00 uur.)
 • Piazza della Città Leonina (dichtbij Vaticaanstad)
 • Piazza di Spagna
 • Piazza Sidney Sonnino (aan het begin van de wijk Trastevere),

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.