Villa van Nero Subiaco

Dat de streek rond het huidige Subiaco al in de Romeinse tijd als erg aantrekkelijk beschouwd werd valt af te leiden aan de aanwezigheid van de ruïnes van de Villa van Nero. In de middeleeuwen stond er een klooster op een deel van het monument.

Villa van Nero Subiaco

Adres, openingstijden en toegangsprijs

Adres: Strada Provinciale 45a – Subiaco. Telefoon: +39 0774 816407. Openingstijden en toegangsprijs: Op het moment is de Villa van Nero niet geopend. Een groot deel ervan kan echter van buitenaf bezichtigd worden.

Geschiedenis en beschrijving

De keizerlijke Villa van Nero is in het jaar 60 na Christus gebouwd. De residentie strekte zich vermoedelijk uit over een oppervlakte van ongeveer 75 hectare. Dit is groter dan wat er nog te zien is van de beroemde Villa Adriana in Tivoli.

De keizerlijke villa werd bereikt via de Via Sublacense weg, die door Nero zelf ontworpen was.

Nero kwam hier tijdens de heetste periodes van het jaar, om er tussen de watervallen, grotten en architectonische pracht en praal van de koelte te genieten.

Nadat een tafel waaraan hij zat te eten door de bliksem getroffen werd, besloot hij de villa echter aan zijn lot over te laten.

Pas ongeveer een halve eeuw later, tijdens het bewind van Trajanus, werd de villa gerestaureerd.

Vandaag de dag is het mogelijk om enkele ruïnes van Nero’s keizerlijke villa te bewonderen. Ze zijn aan weerszijden van de Via Sublacense, tussen Sorricella en het Santa Scolastica Klooster, te zien.

Oorspronkelijk was het complex in een aantal delen opgesplitst. Deze lagen rond door drie stuwdammen gecreëerde kunstmatige meren.

De overblijfselen van de Villa zijn verdeeld in verschillende sectoren: in wat nu San Clemente genoemd wordt zijn een wateropslagplaats en verschillende bakstenen kamers waar waarschijnlijk baden waren te zien. Deze sector wordt delle Carceri (“van de Gevangenissen” genoemd.

In de Middeleeuwen liet San Benedetto het San Clemente Klooster op een deel van de voormalige villa bouwen.

Villa van Nero – Strada Provinciale 45a, Subiaco

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.