Villa Torlonia Frascati

Van de Villa Torlonia in Frascati is tegenwoordig enkel nog het park en het zogeheten Teatro dell’Acqua (“Theater van het Water”) over. Sinds 1954 is deze voormalige residentie van kardinalen en zelfs een paus een publiek park.

Villa Torlonia Frascati

Adres en Openingstijden

Het adres van de Villa Torlonia is Piazza Guglielmo Marconi – 00044 Frascati. Openingstijden: Onbekend.

Geschiedenis Villa Torlonia

De bouw van de Villa begon in 1563 met de vignetta, waar de dichter en secretaris van Alessandro en Ranuccio Farnese, Annibal Caro, zich terugtrok om de Eneid te vertalen.

Kardinaal Scipione Borghese liet het gebouwtje vervolgens in 1607 ombouwen tot een indrukwekkend paleis. Hij zette drie van de beroemdste architekten van die tijd, te weten Carlo Maderno, Flaminio Ponzio en Giovanni Fontana, aan het werk om de tuin van de villa van fonteinen te voorzien. Ook moesten ze een aquaduct bouwen voor de watertoevoer naar deze fonteinen.

In 1621 werd het landhuis gekocht door Ludovico Ludovisi, die toen net tot Paus Gregorius XV gekozen was. Hij doopte het paleis om tot Villa Ludovisia. Hij liet Carlo Maderno o.a. het nymphaeum en het Teatro dell’Acqua voltooien.

In 1680 kwam de villa in handen van de familie Conti, die er tot 1841 eigenaar van bleef. Hierna werd het landgoed verkocht aan de Torlonia‘s.

In 1943 werd het paleis als gevolg van bombardementen met de grond gelijk gemaakt. Na de oorlog kwam er een modern gebouw voor in de plaats. De tuinen torenen erbovenuit en vormen sinds 1954 een publiek park.

Om er te komen moet men eerst een monumentale trap beklimmen. Vanaf de ingang leiden een aantal lanen naar de verschillende delen van het park, waarvan het Teatro delle Acque nog steeds het interessantste bouwwerk is.

Meer bezienswaardigheden Frascati

Villa Torlonia – Piazza G. Marconi, Frascati

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.