Villa del Priorato di Malta Sleutelgat Rome

De Villa del Priorato di Malta staat op het Aventijn in Rome. Vanaf de 15e eeuw werd dit de Souvereine Orde van Malta. Het is de officiële zetel van de ambassade van de orde en heeft sinds 1869 een extraterritoriale status. Vanaf het plein voor de villa kun je door een sleutelgat de perfect omlijste koepel van de Sint-Pietersbasiliek zien.

Openingstijden

De openingsuren van de Villa del Priorato di Malta zijn op vrijdagochtend van 09.30 tot 12.30 uur. Op één zaterdag van de maand kan de villa ook bezocht worden. In Augustus is de villa de hele maand gesloten. Om de villa te kunnen bezoeken dient U een schriftelijk verzoek naar de Villa Magistrale del Sovrano Ordine di Malta te sturen. Het e-mail adres is: visitorscentre@orderofmalta.int.

Toegangsprijs

Voor gropen van 10 tot 25 personen is de toegangsprijs 5 Euro per persoon. U bent echter verplicht met een gids mee te lopen. Deze kost 80 Euro wanneer de rondleiding in het Italiaans en 100 Euro wanneer deze in een andere taal is.

Villa del Priorato di Malta Rome

Geschiedenis

Villa del Priorato di Malta
Villa del Priorato di Malta

Oorspronkelijk was de Villa del Priorato di Malta de zetel van van de Tempeliers, maar toen deze orde in het begin van de 14e eeuw onderdrukt werd, kwam de villa in handen van de Ridderorde van de Heilige Geest van Montpellier. Vanaf de 15e eeuw werd dit de Orde van Malta.

Al in de 10e eeuw, dus voordat de Tempeliers er hun intrek namen, stond er een Bendictijner klooster op de plek.

Tussen de 15e en de 17e eeuw liet de orde verschillende restauraties uitvoeren.

Sleutelgat

Ingang Villa del Priorato di Malta Rome
De ingang van de villa. Meestal zijn de rijen bij het sleutelgat een stuk langer.

Het beroemdste sleutelgat ter wereld bevindt zich in de deur die toegang to de villa geeft. Wanneer je hierdoor kijkt zien je een lange laan met aan het einde de koepel van de Sint-Pieter, die perfect door het sleutelgat omlijst wordt.

In 1765 gaf Kardinaal Rezzonico, de neef van paus Clemens XIII, Piranesi de opdracht de ingang tot de Villa te renoveren. Piranesi versierde het pleintje met wapenschilden van de familie Rezzonico en oorlogstrofeeën die naar de Maltezer Ridders verwezen.

De afmetingen en de inrichting van dit plein verwijzen naar het armistilium. Dit is een Romeins feest dat eind Oktober ter ere van de oorlogsgod Mars gehouden werd. De bedoeling hiervan was de purificatie van het leger voor de winterse inkwartiering. De soldaten werden hierbij eerst op het Circus Maximus geinspecteerd om vervolgens in een militaire parade de Aventijn op te marcheren om daar offers aan de goden te brengen.

Santa Maria del Priorato Kerk

De Santa Maria del Priorato Kerk bevindt zich binnen de eveneens door Piranesi gerenoveerde en met pleisterwerk versierde tuin. Zowel de kerk als deze tuin zijn versierd met steeds terugkerende elementen, waaronder emblemen die naar de militaire geschiedenis van de orde verwijzen.

Meer Maltezers

De Villa del Priorato is niet het enige gebouw in Rome dat extraterritoriale status geniet als bezitting van de orde. Het Palazzo Malta in de Via Condotti 68 is het tweede hoofdkwartier van de orde.

De Villa delle Rose sul Pincio, die vroeger Villa Malta dal Balí de Breteuil heette, heeft echter geen extraterritoriale status. Deze villa is in de 16e eeuw door de familie Orsini gebouwd. De vroegere naam verwijst naar de vertegenwoordiger van de orde, die er halverwege de 18e eeuw woonde.

Adres en openbaar vervoer

Het adres van de Villa del Priorato di Malta is Piazza dei Cavalieri di Malta, 4 – Rome. De dichtstbijzijnde bushalte is Marmorata/Galvani (tramlijn 3, 8; 3NAV ,23, 75, 280, 716, N3, N9, N10).

Villa del Priorato di Malta – Piazza dei Cavalieri di Malta 4, Rome

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.