Villa Madama Rome

De Villa Madama bevindt zich op de uitlopers van de Monte Mario heuvel ten noord-westen van het centrum van Rome. Deze door Rafaël ontworpen Renaissance tuin is op het moment niet voor het publiek toegankelijk.

Villa Madama Rome

Adres, openingstijden en toegangsprijs

Adres: Via di Villa Madama – Rome. Openingstijden en toegangsprisjs: De villa is op het moment niet voor eht publiek toegankelijk.

Geschiedenis en beschrijving

Villa Madama Rome
Het door Giovanni da Udine beschilkderde plafond.

De Villa Madama is in 1518 door Rafaël in opdracht van Paus Leo X en Kardinaal Giulio De Medici (die het later zelf tot paus Clemens VII zou schoppen) ontworpen.

Hij creëerde een systeeem van panoramische tuinen met terrassen die geleidelijk richting Tiber naar beneden helden.

Het gebouw zelf heeft een ronde binnenplaats met een aantal apsissen en nissen, om zo de antieke Romeinse tuinen na te bootsen.

Na de dood van Raphaël namen Giuliano Da Sangallo en Giulio Romano het werk over, al slaagden zij er evenmin in de aanleg te voltooien.

De loggia heeft door Giovanni Da Udine beschilderde gewelven en schilderingen van de hand van Giulio Romano.

Er waren ook een theater en een paardenrijbaan.

Later zou de villa ettelijke keren van eigenaar wisselen. Margherita di Parma (de dochter van Karel V en echtgenote van Alessandro De Medici) had haar een tijdlang in haar bezit. Ze werd opgevolgd door de uit Napels afkomstige Bourbon en de Dentice di Frasso. Deze laatste zouden de villa uiteindelijk aan de Italiaanse staat verkopen.

In 1913 werd de villa door Pio Piacentini gerestaureerd en voltooid.

Fotogalerij Villa Madama Rome

Via di Villa Madama – Rome

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.