Villa van Livia bij Prima Porta Rome

De Villa van Livia in Rome wordt ook wel de Villa di Primaporta genoemd. Het gaat hier om de villa van de echtgenote van keizer Augustus, Livia Drusilla. In deze villa heeft men onder andere het beroemde standbeeld van Augustus gevonden, dat nu in de Vaticaanse Musea te zien is. De eerste opgravingen bij de villa vonden in 1863 plaats. De villa was echter tot 1973 privé-eigendom, waarna ze onteigend werd en er een publiek park van gemaakt werd. In 1982 begon men met de restauratie van de nog overeind staande gebouwen.

Villa van Livia bij Prima Porta Rome

Openingstijden

Van 1 April t/m 31 Oktober is de Villa di Livia op donderdag en vrijdag van 09.30 tot 13.30 uur geopend. Dezelfde tijden gelden op de eerste, de derde en de eventuele vijfde zaterdag van de maand. Op de eerste, de derde en eventueel de vijfde zondag van de maand zijn de openingstijden van 09.30 t0t 18.30 uur.

Van 1 November t/m 31 Maart zijn de openingstijden hetzelfde, behalve op zondagen, wanneer de villa al om 16.30 sluit.

De Villa di Livio is gesloten op 1 Januari, 1 Mei, de hele maand Augustus en 25 December.

Tijdens de Covid-crisis blijft het monument gesloten.

Toegangsprijs

De toegang is gratis. Op de derde zondag van de maand om 11.00 uur worden er rondleidingen gegeven. De kosten hiervan zijn 7 Euro voor het bezoek, plus 2 Euro voor de reservering. Er kunnen niet meer dan 30 personen aan deelnemen. Voor reserveringen kunt U +39 06 39967700 (Coopculture) of +39 06 33626826 bellen.

Villa van Livia Rome

Nog geen hotel geboekt in Rome? Bekijk beschikbaarheid en prijzen met Booking.com!

Geschiedenis

Schilderingen Villa van Livia Rome
De beroemde schilderingen die nu in het Palazzo Massimo alle Terme te zien zijn.

De Villa was eigendom van Livia Drusilla. Ze werd in die tijd ad Gallinas Albas genoemd. Volgens de legende kwam dit doordat een adelaar een witte kip met een lauriertak in haar bek in haar schoot had laten vallen. De zieners gaven haar de opdracht de tak te planten en goed te onderhouden.

De Villa stond langs de Via Flaminia, op een heuvel langs de Tiber, in de buurt van het huidige Prima Porta.

Bij de eerste opgravingen in 1863 werd meteen het beroemde standbeeld  gevonden dat nu bekend staat als de “Augustus van Prima Porta“. Ook de muurschilderingen die een tuin verbeelden en in het Palazzo Massimo alle Terme tengesteld worden zijn toen ontdekt. Deze schilderingen kwamen uit een grote zaal, waarschijnlijk een triclinium, die verder met sierpleisterwerk opgeluisterd werd.

Beschrijving

Augustus van Prima Porta - Villa van Livia Rome
De beroemde “Augustus van Prima Porta” is nu in de Vaticaanse Musea te zien.

Dit deel van de villa onderging een omvangrijke renovatie in de eerste helft van de 2e eeuw. De toen gebouwde zalen werden voorzien van een vloer met veelkleurig marmer of met schitterende zwarte en witte mozaïeken. (Veel van deze mozaïeken zijn ook in het Palazzo Massimo te zien.)

Het noordelijke deel van de villa werd door thermen in beslag genomen. Ook was hier een grote wateropslagplaats. De zuidkant hiervan is met het frigidarium, dat uit twee kuipen voor koud water bestond, verbonden. Hieromheen bevonden zich andere ruimtes, waaronder het calidarium. Dit bestond eveneens uit twee kuipen, waarvan er één halfrond was en één rechthoekig.

Aan de zuidoostkant van het thermencomplex was een peristilium, waaromheen zich meerdere ruimtes met zwarte en witte mozaieken bevonden.

De gang tussen het complex en dit peristilium leidde naar een atrium met een zogeheten impluvio. Dit was een rechthoekig in het atrium uitgegraven bekken waarin water opgevangen werd.

In de noordoostelijke hoek van dit atrium was de ingang tot de villa zelf. Via een vestibule komt men bij een tuin met een aantal ruimtes, waaronder twee slaapkamers, eromheen.

Aan de kant van de Tiber wordt de villa door een muur ondersteund. Hier is ook een voetgangerspad naar de Via Flaminia en de Via Tiberina.

Adres en openbaar vervoer

Het adres van de Villa di Livia is Via della Villa di Livia, 126 – Rome. Het monument bevindt zich in de wijk Prima Porta. De dichtstbijzijnde bushalte is Cimitero/Viale Uffici (lijn C1, C2, C3, C4, C5, C6, C7). De villa kan echter makkelijker bereikt worden via het Montebello station op de Roma-Viterbo treinlijn.

Villa van Livia bij Prima POrta, Rome

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.