Villa Lante Rome

De Villa Lante in Rome is in opdracht van Baldassarre Turini tussen 1518 en 1531 door Giulio Romano ontworpen en gebouwd. Turrini was een belangrijke functionaris aan het hof van zowel Paus Leo X als van Clemens VII. Deze pausen ware beide lid van de beroemde familie Medici. Na de dood van Turini in 1551 kocht de familie Lante het gebouw, wat ook tot de huidige naam leidde. Sinds 1950 is het gebouw eigendom van de Finse Staat. Voor de versieringen binnen het paleis had Romano hulp van leerlingen uit het atelier van Rafaël.

Villa Lante Rome

Adres, toegangsprijs en openingsuren

Openingstijden: De Villa Lante is enkel op weekdagen geopend, van 09.00 tot 12.00 uur. Toegangsprijs: Een bezoek aan de Villa Lante wordt door de zogeheten centri culturali georganizeerd. De prijs is afhankelijk van wat zij voor hun rondleiding vragen. Adres: Passeggiata del Gianicolo, 10 – Rome. Dichtstbijzijnde bushalte: Piazzale Garibaldi (lijn 114, 870).

Geschiedenis

Baldassarre Turini was een rijke Tuscaanse handelaar, die een grote rol speelde aan het hof van twee Medici pausen. Hij deed eerst dienst als hoofd van de Apostolische Datarie onder Leo X en later als secretaris van Clemens VII.

Er is niet veel bekend over de bouw van de villa. Met de constructie werd waarschijnlijk in 1518 een aanvang gemaakt. De architect was Giulio Romano, één van de pupillen van Raphaël. Bij de versieringen van het interieur had Romano hulp van andere leerlingen van de grote meester, waaronder Vincenzo Tamagni da San Gimignano, Polidoro da Caravaggio en Maturino.

Het werk werd enige jaren onderbroken in de periode tussen de dood van Paul Leo en de benoeming van Paus Clemens. Uiteindelijk was de villa in 1525 klaar.

Een graffitto in het gebouw (A dì 6 de magio 1527 fo la presa di Roma) geeft aan dat de villa tijdens de Plundering van Rome overwonnen werd.

De eigenaar gebruikte de villa als buitenverblijf voor feesten en literaire ontmoetingen. Al kort na zijn dood in 1543 verhuurden de erfgenamen het gebouw aan de Franse Ambassadeur.

In 1551 werd de villa aan de familie Lante, die al enkele andere gebouwen in de buurt bezat, verkocht. Zij lieten de tuin uitbreiden tot de tuin van het Sant’Onofrio Klooster. In 1640 liet Paus Urbanus VIII de muren van het Janiculum bouwen, waardoor de Lante een deel van hun tuin moesten afstaan. Ze werden gecompenseerd met een villa in Bagnaia, ten noorden van Rome. Bovendien kregen ze de titel Graaf van Bomarzo.

Vanwege geldproblemen moesten ze de Villa Lante in 1817 verkopen. De nieuwe eigenaar, Camillo Borghese, die getrouwd was met de zus van Napoleon, liet het gebouw meteen door Luigi Canina restaureren.

In 1837 verkocht hij de villa door aan Maddalena Sofia Barat. Deze had de Orde der Zusters van het Heilige Hart van Jezus gesticht en liet een kerk bij de villa bouwen.

Toen de nonnen de villa in 1880 niet meer nodig hadden verhuurden ze het gebouw. De eerste huurders waren de archeoloog Wolfgang Helbig en zijn echtgenote Nadine Schahawskoy. Het echtpaar zou de villa in 1909 uiteindelijk kopen, waarna ze meteen zowel de tuin als het gebouw zelf lieten restaureren.

Hun erfgenamen verkochten de Villa Lante in 1950 aan de Finse Staat. Het werd uiteindelijk de zetel van de Ambassadeur bij het Vaticaan en van het Fins Instituut.

Beschrijving

Facade - Villa Lante Rome
Facade

De Villa Lante is op een antieke Romeinse of een middeleeuwse ruïne gebouwd. Het gebouw hoort bij de best bewaard gebleven Reniassance villa’s in de Eeuwige Stad. Behalve het rijkelijk versierde hek bij de ingang ziet her nog immer min of meer zo uit als toen het net gebouwd was. Het hek staat tussen twee Dorische zuilen.

Een dubbele trap leidt naar een 19e eeuws portaal dat door twee peperino zuilen geflankeerd wordt. De ramen aan weerszijden van het portaal zitten tussen Dorische pilaren.

De eerste verdieping wordt door Ionische pilaren gekenmerkt. Deze verdieping heeft aan de voorkant drie grote ramen met balkons. De mezzanine bevindt zich direct onder het dak.

Het interieur bestaat uit de begane grond, een piano nobile en een mezzanine.

De piano nobile bestaat uit een vestibule die naar de grote zaal voert, drie kleinere kamers en een loggia aan de oostkant.

De grote zaal was met schilderijen en beeldhouwwerken versierd. Hieronder zijn acht terracotta borstbeelden en acht schilderingen die wapenfeiten uit de levens van Turini en Clemens VII verbeelden. Het centrale wapenschild is dat van Paulus V Borghese.

Vroeger waren er nog eens 32 kleinere fresco’s van cupido’tjes en godheden en vier grotere die gebeurtenissen die te maken hadden met de Janiculum verbeeldden. Toen de orde het gebouw in 1837 kocht werden deze echter als onzedelijk gezien.

Een van de vier grotere muurschilderingen was “De Ontdekking van de Sarcofaag van Numa Pompilio” door Polidoro da Caravaggio.

Villa Lante – Passeggiata del Gianicolo, Rome

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.