Villa Farnesina Rome

De Villa Farnesina is een historische gebouw in de wijk Trastevere in Rome. Het wordt tot de beroemdste Renaissance gebouwen van de stad gerekend. De grootste trekpleister is een door Rafaël en een aantal van diens leerlingen geschilderde fresco.

Villa della Farnesina Rome

Adres, Openingstijden en Toegangsprijs

Het adres van de Villa Farnesina is Via della Lungara, 230 – Rome (+39 0668027268 of 0668027397). Bus: 23, 125, 280, N11. Openingstijden: Van maandag tot zaterdag van 09.00 tot 14.00 uur en de tweede zondag van de maand van 09.00 tot 17.00 uur. Toegangsprijs: 6 Euro. (14-18 jaar oud: 5 Euro; 10-14 jaar oud, 65+: 3 Euro; jonger dan 10: Gratis.) NB: Er is een korting voor mensen die de Vaticaanse Musea bezocht hebben en een minder dan 7 dagen geleden afgestempeld ticket kunnen laten zien.

Er zijn speciale openingstijden voor groepen van minstens 30 personen. De toegangsprijs is 12 Euro per persoon. De reservering dient minstens 15 dagen vantevoren geregeld te worden.

Geschiedenis Villa Farnesina Rome

Villa Farnesina - Bezienswaardigheden Trastevere
Storie di Amore e Psiche (Rafaël)

De Villa della Farnesina (hoewel het toen nog niet zo heette) is tussen 1506 en 1512 door Baldassare Peruzzi in opdracht van de bankier Agostini Chigi (bijgenaamd Il Magnifico) ontworpen. De villa was gedeeltelijk bedoeld om indruk te maken op de gasten van Chigi, die hierin wedijverde met de Villa Borghese van de andere rijke familie in Rome.

Verschillende beroemde artiesten, waaronder Rafaël en Sebastiano del Piombo droegen een steentje bij aan de versiering van het paleis.

Het is in dit gebouw dat de uit Siena afkomstige bankier zijn fameuze feesten hield aan het het einde waarvan de zilveren borden in de Tiber gegooid (en, nadat de gasten vertrokken waren, weer uit de vantevoren verborgen netten opgevist) werden.

Tegen het einde van de 16e eeuw werd de villa gekocht door Kardinaal Alessandro Farnese. Vanaf dat moment kreeg het de naam Villa Farnesina (en niet Palazzo Farnese, want dat bestond al, aan de overzijde van de rivier).

Een project van niemand minder dan Michelangelo had de twee gebouwen via een brug met elkaar moeten verbinden, maar dit zou nooit uitgevoerd worden.

In de loop der jaren zouden de Bourbons het gebouw overnemen, waarna het in erfpacht gegeven werd aan de Hertog van Ripalta. Later kwam het in handen van de Italiaanse Staat en werd het de zetel van de Accademia d’Italia.

Tegenwoordig is de Villa Farnesina eigendom van de Accademia Nazionale dei Lincei.

Beschrijving

Het twee verdiepingen tellende gebouw bestaat uit een centraal blok en twee kleine vleugels en twee verdiepingen. De huidige ingang bevindt zich aan de façade aan de achterkant.

Bezienswaardigheden Villa Farnesina

De fresco’s in het gebouw verbeelden taferelen die ontleend zijn aan de klassieke mythen. Een van de hoogtepunten is te zien in de Loggia di Amore e Psiche, die door Rafaël en diens leerlingen, waaronder Giulio Romano, Francesco Penni, Raffaellino del Colle en Giovanni da Udine, beschilderd is met de Storie di Amore e Psiche.

De Triomf van Galatea
Raphael – Villa Farnesina Rome

In de Sala di Galatea op de eerste verdieping is “De Triomf van Galatea”, een van de beroemdste meesterwerken van Rafaël te zien. Het is in 1513 geschilderd. Het onderwerp is een gedicht van de uit Florence afkomstige Angelo Poliziano. Het verbeeldt hoe de reusachtige Cycloop Polyhemus, een liefdesliedje zingt voor de zeenimf Galatea. Hiernaast is Galatea in het gezelschap van een aantal goden te zien terwijl ze lachend met twee dolfijnen over de golven rijdt. Het plafond van deze zaal is bedekt met fresco’s die de positie van de sterren op de geboortedag van Chigi verbeelden.

De grote zaal op de eerste verdieping is in 1519 door Baldassarre Peruzzi geschilderd als een trompe l’oeil van een open loggia met een stad erachter. Je moet wel op precies de juiste plek staan om van dit perspectief te kunnen genieten. Het is in deze zaal dat de bankier in hetzelfde jaar zijn trouwfeest vierde. De ruimte staat bekend als de Sala delle Prospettive.

De schilderijen van gebeurtenissen uit het leven van Alexander de Grote in de belendende kamer zijn door il Sodoma geschilderd.

Andere fresco’s zijn vervaardigd door Sebastiano del Piombo, Giulio Romano en Il Sodoma.

Villa della Farnesina – Via della Lungara 230, Rome

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.