Villa Ada Park Rome

In tegenstelling tot wat men zou verwachten is niet het veel beroemdere Villa Borghese, maar de Villa Ada het grootste park in het centrum van Rome. Elk jaar in de zomer vindt hier een wereldmuziek festival plaats. De officiële naam van het park is Villa Ada Savoia.

Weetjes Villa Ada Park Rome

Openingstijden en Toegangsprijs

Openingstijden: Zonsopgang tot zonsondergang. Gesloten: Nooit. Toegangsprijs: Gratis.

Vroege Geschiedenis

Villa Ada Rome
Kunstmatig aangelegd meer in het Villa Ada Park

De Villa Ada heeft een oppervlakte van ongeveer 180 hectare. Het noordelijke punt van het park bevindt zich waar zich de oude Romeinse nederzetting Antemnae bevond.

In de 17e eeuw stonden hier verschillende landgoederen ne herenhuizen. Het landschap werd gekenmerkt door wijngaarden, bossen en akkers.

Tempio di Flora - Villa Ada Park Rome
Tempio di Flora

Tegen het einde van de 18e eeuw kocht de familie Pallavicini een aantal van deze landgoederen. Het is rond deze tijd dat wat uiteindelijk de Villa Ada zou worden zich rond een centraal herenhuis begon te ontwikkelen. Er werden een aantal lanen aangelegd, er kwam een belvedere en er werd een soort van Engelse tuin gecreëerd. De architect De Marchi ontwierp de Tempio di Flora. Hoewel dit tempeltje in 2000 gerestaureerd is is het nu weer geheel in verval geraakt. Ook het kunstmatig aangelegde meer is verdwenen, al is de brug die eroverheen liep nog wel te zien.

Huis van Savoye

Nadat koning Vittorio Emanuele II en zijn entourage in 1871 naar Rome gekomen waren, kocht hij Villa Potenziani en de belendende terreinen tot de Monte Antenna. Dit gebied was grotendeels voor de architectuur gebruikt, maar de koning wilde er zijn residentie van maken. De Duitse tuinier Richter kreeg de opdracht een project te maken en dit zelf ook uit tevoeren. Richter liet de stallen, de neo-gotische toren en de Koninklijke Villa bouwen. Gelijktijdig werd het park opnieuw ingericht. Er werden twee meertjes aangelegd en werden verschillende nieuwe plantensoorten geintroduceerd.

Het Huis van Savoia had uiteindelijk van 1872 tot 1878 hun residentie in de Villa Ada. Ondertussen werd de oppervlakte door de aanschaf van onder andere de Monte Antenne en de Colle Roccolo verdubbeld.

In 1878, na de dood van Vittorio Emanuele, werd het de villa aan de Zwitserse graaf Tellfner verkocht. Het was de graaf die de Villa Ada, naar zijn echtgenote, de huidige naam gaf. Tellfner bleef tot 1901 eigenaar van het park.

In 1904 kreeg de koninklijke familie het land terug, maar ze handhaafden de nieuwe naam van het park. Koning Vittorio Emanuele III gaf het als cadeau aan zijn vrouw Elena. De monumentale toegangspoort stamt uit die tijd en de villa werd opgeluisterd met een loggia die over de nieuwe, door Filippo d’Assia-Kassel ontworpen Italiaanse tuin uitkeek. Het bos bij de Monte Antenne kreeg de naam Bosco Regina Elena.

Villa Ada Nu

Na het einde van de tweede wereldoorlog moest de in ongenade gevallen Koninklijke familie het park afstaan.

Tegenwoordig is een gedeelte van de Villa Ada privé-eigendom. De zetel van de Egyptische Ambassade is in de voormalige Villa Reale. Het grootste deel is echter nog steeds een publiek park, met een kunstmatig aangelegd meertje en een grote verscheidenheid aan bomen (waaronder een uiterst zeldzame metasequoia (watercipres), die in 1940 van Tibet naar Rome gebracht is).

Vermaak in Villa Ada

Ter vermaak kun je in het park zowel fietsen als kano’s huren en je kunt er ook paardrijden. Er is eveneens een groot zwembad in de Villa Ada. Voor kinderen is er een speelplaats en er zijn ook draaimolens.

Wereldmuziek Festival

Vanaf 1994 vindt in de Villa Ada elke zomer het anti-racisme World Music Festival, Roma Incontra il Mondo (“Rome Ontmoet de Wereld”) plaats.

Bezienswaardigheden in de Villa Ada

Het hoogste punt van het park is een oude archeologische vindplaats, Monte Antenne geheten. Antemnae (“voor de rivier”) was een oud Romeins dorpje.

De Catacomben van Priscilla bevinden zich binnen de grenzen van de Villa Ada. De Catacombe van Trasone, die niet voor het publiek toegankelijk is, eveneens.

Adres en openbaar vervoer

Adres: Via Salaria, 265 – Rome (Distrikt: quartiere Parioli). Secundaire ingangen bevinden zich aan de Via di Ponte Salario, de Via di Monte Antenna en de Via Panama. Openbaar vervoer: Bus: 53. 

Villa Ada Savoia – Rome

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.