Via XX Settembre Rome

De Via XX Settembre is een straat in Rome die gedeeltelijk door de wijk Castro Pretorio en gedeeltelijk door de wijk Sallustiano loopt. De straat begint bij de Porta Pia en eindigt bij het kruispunt met de Via Quattro Fontane, waar hij overgaat in de Via del Quirinale.

Via XX Settembre Rome

Geschiedenis en beschrijving

Via XX Settembre Rome
Via XX Settembre

De Via XX Settembre (20 September Straat) is genoemd naar de datum waarop de bersaglieri in 1870 bij de Porta Pia de stad binnenvielen. Ze versloegen de troepen van de paus, die als gevolg hiervan de wereldlijke macht over het land kwijt raakte. De bersaglieri zijn een legereenheid. Het woord betekent “scherpschutters”.

De oorspronkelijke naam van de straat was Via Porta Pia. Ze is aangelegd tijdens het bewind van Paus Pius IV (1559-1565). De paus had ook de Porta Pia laten bouwen, en de straat was dus indirect naar hem genoemd.

De Via XX Settembre en de Via del Quirinale volgen het traject van de oude Romeinse Via dell’Alta Semita.

Bezienswaardigheden

De Via XX Settembre begint bij de door Michelangelo ontworpen Porta Pia. Deze poort is in de 16e eeuw gebouwd om de Porta Nomentana te vervangen. Meteen links van de poort is de Ambassade van het Verenigd Koninkrijk. Aan de overkant staat de Villa Paolina, genoemd naar de zus van Napoleon die er ooit woonde.

De bekendste en belangrijkste bezienswaardigheden zijn de Santa Maria della Vittoria Kerk en de Santa Susanna Kerk. De eerste is beroemd vanwege een standbeeld van de hand van Bernini, de tweede is al jarenlang gesloten.

Het Ministerie van Land- en Bosbouw zetelt in redelijk modern gebouw. Dit is in 1904 opgetrokken op de plek waar vroeger de tuinen van de Santa Maria della Vittoria Kerk waren.

De zetel van het Ministerie van Defensie is nog verder in de richting van de Quattro Fontane. Om dit gebouw neer te kunnen zetten moesten twee kloosters, een kerk en een paardenrijbaan het loodje leggen.

De meeste gebouwen aan de straat worden door kantoren gebruikt. Er bevinden zich ook verschillende bankfilialen. De ambassade van Indië is dichtbij de Santa Maria della Vittoria Kerk.

Via XX Settembre, Rome

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.