Via Tiburtina Rome

De Via Tiburtina is een van de oude heerwegen van Rome. Hij begint bij de Porta San Lorenzo en is genoemd naar de stad Tivoli (Tibur, in het Latijns), die vooral beroemd is vanwege de tuinen Villa D’Este en Villa Adriana. De straat, die langs de universiteitswijk loopt, heeft het Verano Kerkhof en de schitterende San Lorenzo Fuori le Mura Basiliek als grootste trekpleisters.

Via Tiburtina Rome

Geschiedenis en beschrijving

De Via Tiburtina was erg belangrijk in de hoogtijdagen van de Romeinse Republiek, aangezien zowel landbouwproducten als marmer via de straat vanuit de streek rond Tivoli naar Rome vervoerd werden.

In het jaar 286 begon men in opdracht van Consul Marco Valerio Massimo Potito met de aanleg van de straat. Het beginpunt bevond zich toen nog aan de noordwestelijke hoek van het huidige Piazza Vittorio Emanuele II, waar de ruïne van de Trofei di Mario te zien is.

Na de aanleg van de Aureliaanse Muur kwam het beginpunt van de weg net buiten de Porta Tiburtina te liggen.

Ponte Mammolo Brug, Via Tiburtina Rome
Ponte Mammolo

Een van de mooiste plekken aan de Via Tiburtina is het punt waar de weg de rivier de Aniene oversteekt. Bij laag water zijn hier de oorspronkelijke pijlers van de Romeinse Ponte Mammolo brug nog te zien.

De Via Tiburtina buiten Rome

In die tijd reikte de weg tot Corfinio, in de provincie L’Aquila. Tot Tivoli heette de straat Via Tibur, terwijl het tweede deel Via Valeria genoemd werd.

Nadat keizer Claudius in 49 de straat tot Pescara had laten verlengen, werd dit laatste deel omgedoopt tot Via Claudia Valeria.

De huidige Via Tiburtina Valeria (SS5) verbindt Rome nog immer met Chieti en Pescara, hoewel niet altijd volgens de oorspronkelijke route.

Het beginstuk van de Via Tiburtina ligt in de wijk Tiburtino. Rechts van de straat bevindt zich de studentenwijk San Lorenzo, waar een groot deel van de studenten van de stad een onderkomen gevonden heeft. Vooral ’s avonds is dit een levendige, bruisende wijk.

San Lorenzo eindigt bij de Verano, de grootste en bekendste begraafplaats van Rome. De San Lorenzo Fuori le Mura Basiliek, die naast dit kerkhof staat, is één van de oudste en mooiste kerken van de stad.

Via Tiburtina – Rome

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.