Via Panisperna Rome

De Via Panisperna is een straat in de wijk Monti in Rome. Het is een verbindingsstraat tussen de hoofdstraten Via Cavour en Via Nazionale. Tegenwoordig zijn er veel goede restaurantjes aan deze straat, die gekenmerkt wordt door een aantal mooie 17e eeuwse gebouwen.

Via Panisperna Rome

Via Panisperna Rome
Via Panisperna

Het is mogelijk dat de naam van de straat afgeleid is van de uitdrukking Panis et Perna, oftewel Pane e Prosciutto, oftewel “Brood en Ham”.

De Via Panisperna wordt ook gekenmerkt door een hoge concentratie van onderwijs-instituten. In 1876 werd de Scuola Professionale femminile “Margherita di Savoia” er opgericht en aan het begin van de 20e eeuw werd besloten dat Rome het bureaucratische, wetenschappelijke en intellectuele centrum van Italië moest worden (i.t.t. het noordelijke gedeelte van het land, dat zich op de industrie zou moeten richten). De wijken Monti en Esquilino kregen hierin een belangrijke rol, wat leidde tot de stichting van een aantal wetenschappelijke instituten in de Via Panisperna.

Het klooster van San Lorenzo (V. Panisperna 89) huisvestigde een aantal facolteiten, waaronder het Istituti Fisico. Hier werd door Enrico Fermi, samen met een groep onderzoekers die bekend zouden worden als de ragazzi di Via Panisperna (de jongens van de Via Panisperna), de grondslag gelegd voor wat uiteindelijk tot de atoombom zou leiden.

De Via Panisperna is voor Romeinse begrippen een vrij lange straat en gaat over maar liefst drie van de beroemde zeven heuvels van de stad: Quirinale, Viminale en Esquilino.

Bezienswaardigheden Via Panisperna

Routebeschrijving naar Via Panisperna

Vanuit Roma Termini is de Via Panisperna makkelijk te voet te bereiken. U neemt de hoofduitgang en gaat dan linksaf de Via Cavour in. De Via Panisperna is de eerste zijstraat aan de rechterkant nà de Basiliek van Santa Maria Maggiore.

Via Panisperna – Rome

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *