Via Giulia Rome

De Via Giulia is een straat die in de 16e eeuw aangelegd werd om een directe verbinding te creëren tussen het centrum van Rome en het Vaticaan. In de loop der eeuwen hebben verschillende beroemde kunstenaars in de straat gewoond.

Via Giulia Rome

Arco Farnese, Via Giulia Rome
De Arco Farnese in de Via Giulia

De Via Giulia, genoemd naar Paus Julius II (1503-1513) is pas laat aangelegd. De bedoeling was een snelle toegangsweg naar het Vaticaan te verwezenlijken voor de duizenden pelgrims die naar Rome kwamen.

Voordat de Via Giulia bestond konden deze bedevaartgangers het Vaticaan enkel bereiken via de Via del Pellegrino en de Via dei Banchi Vecchi, die berucht waren (net zoals bus 64 die nu de toeristen en pelgrims van Rome Termini naar het Vaticaan vervoert) vanwege de grote aantallen zakkenrollers die er hun werkterrein van gemaakt hadden.

Toen de straat geopend werd waren de huizen er goedkoop en vele artiesten, waaronder de schilder Rafaël en de architect Sangallo, gingen in de Via Giulia wonen.

De gebouwen aan de westzijde van de Via Giulia hadden toen nog tuinen die tot de Tiber reikten.

Oorspronkelijk zou de architect Bramante alle gebouwen in de straat ontwerpen om één architectonisch geheel te creëren. Hoewel dit plan niet doorging werd de Via Giulia al snel één van de meest gewilde straten in Rome.

Tegenwoordig is het één van de weinige (vrijwel) autoloze straten van Rome, met vooral kunstgalerijen, antiekwinkels en regeringsgebouwen (waaronder het anti-mafia kantoor).

Bezienswaardigheden Via Giulia

San Giovanni dei Fiorentini Kerk

Facade San Giovanni dei Fiorenti Kerk RomeDe Kerk van San Giovanni dei Fiorentini (ter hoogte van het Piazza dell’Oro) is een van de weinige kerken in Rome waar mensen hun huisdieren mee naar binnen mogen nemen. Er is ook een museum aan verbonden.

Palazzo Falconieri

Het Palazzo Falconieri (Via Giulia, 1) is in de 16e eeuw gebouwd, maar de huidige aanblik is te danken aan een uitbreiding en facelift onder leiding van de beroemde architect Borromini. Het is nu zetel van de Hongaarse Academie.

Carceri Nuove

Carceri Nuove, Via Giulia Rome

In 1655 liet Paus Innocent X in de Via Giulia (n. 32) de Carceri Nuove (“Nieuwe Gevangenis” bouwen. Zoals op de ingang geschreven staat was het de bedoeling een menselijker soort gevangenis te creëren dan degene die al bestonden. De gevangenis deed tot het einde van de 19e eeuw dienst, waarna de gedetineerden naar de Regina Coeli gevangenis overgebracht werden.

Meer bezienswaardigheden

Het Palazzo Medici Clarelli (Via Giulia, 79).

Het Palazzo Sacchetti bevindt zich op de Via Giulia 66.

De Chiesa di San Biagio della Pagnotta (ter hoogte van de Via dei Bresciani)

Het Palazzo Ricci (Via Giulia, 146)

Het Palazzo Cisterna (Via Giulia, 163) was ooit eigendom van de beeldhouwer Guglielmo della Porta en wordt tegenwoordig gedeeltelijk voor tentoonstellingen gebruikt.

De Santa Caterina da Siena Kerk (ter hoogte van de Via dell’Armata).

Chiesa di Santa Maria dell’Orazione e Morte (Via Giulia, 261)

Fontana del Mascherone (ter hoogte van de Via del Mascherone): Door Girolamo Rainaldi gebouwde fontein uit de 17e eeuw.

Via Giulia – Rome

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.