Via di Porta Angelica Rome

De Via di Porta Angelica is de straat die van het Sint-Pietersplein langs de muren van Vaticaanstad naar het Piazza del Risorgimento voert om dan verder te gaan als de Via Ottaviano.

Via di Porta Angelica Rome

De Via di Porta Angelica is genoemd naar de in 1563 in opdracht van Paus Pius IV gebouwde poort in het toen nieuwe stuk muur dat van het Piazza del Risorgimento via de Via Stefano Porcari en de Via Alberico II via met de bastions van de Engelenburcht verbonden werd.

De Porta Angelica zelf kreeg haar naam van de echte naam van de paus, Giovanni Angelo Medici en was bedoeld voor pelgrims die vanuit het noorden de stad binnenkwamen. Gelijktijdig liet de paus ook een lange rechte weg aanleggen, die min of meer de route volgde van de huidige Viale Angelico, Via Ottaviano en Via Barletta om in de buurt van de Ponte Milvio op de Via Cassia heerweg uit te komen.

De muren aan de rechterzijde van de straat zijn pas in 1929 gebouwd, na de ondertekening van het zogeheten Concordato, waarbij de grenzen tussen de Italiaanse Staat en Vaticaanstad vasgelegd werden. Op de hoek met het Piazza del Risorgimento is het wapenschild van Paus Pius XI Ratti bevestigd, als herdenking aan deze gebeurtenis.

Tegenover de Borgo Pio staat de Porta Sant’Anna, een meer recentelijk gebouwde toegangspoort tot Vaticaanstad. Deze poort is genoemd naar de Sant’Anna dei Palafrenieri Kerk, die zich sinds 1929 binnen de muren van het Vaticaan bevindt.

De twee bogen aan het einde van de straat zijn niet gelijktijdig gecreƫerd. De rechterboog is in 1563 in opdracht van Paus Pius IV gebouwd, terwijl de de andere in 1933, toen de hle wijk opnieuw ingericht werd, opgetrokken is.

De gedenkplaten boven deze bogen verwijzen naar de verschillende restauraties die in de loop der eeuwen in opdracht van de verschillende pausen uitgevoerd zijn.

Via di Porta Angelica, Rome

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.