Via della Lungaretta Rome

De Via della Lungaretta in de schilderachtige wijk Trastevere in Rome volgt de route van de in de 2e eeuw v. Chr. aangelegde Via Aurelia Nova. De straat wordt in tweeën gesplitst door de laat 19e eeuwse Viale Trastevere.

Via della Lungaretta Rome

Geschiedenis en beschrijving

De oude Via Aurelia Nova begon bij wat toen de Ponte Emilio heette (en nu bekend staat als de Ponte Rotto, oftewel de “Gebroken Brug”). Hij liep de Janiculum-heuvel op en ging vervolgens verder naar het Forum Aureli (nu Montalto di Castro).

Aanvankelijk werd de naam veranderd in de Via Trastiberina en later, onder Paus Julius II, in de Via della Lungaretta.

De Via della Lungaretta is een van de meest fotogenieke straten van Rome. Het deel ten oosten van de Viale Trastevere is meer een steegje met enkele kleine winkeltjes (o.a. een Engelstalige tweedehands boekenwinkel), terwijl het deel aan de andere kant van de hoofdstraat breder is veelal door eetgelegenheden geflankeerd wordt.

Via della Lungaretta Bezienswaardigheden

Sant’Agata in Trastevere Kerk

Via della Lungaretta - Sant'Agata in Trastevere Kerk Rome
Sant’Agata in Trastevere Kerk Rome

De Sant’Agata Kerk is na de dood van de moeder van paus Gregorius II gebouwd. Hier wordt de Madonna de Noantri, beschermster van de inwoners van Trastevere, bewaard. Elk jaar, op 17 juli, wordt dit beeld door de straten van de wijk gedragen.

San Gallicano Ziekenhuis

De eerste zijstraat aan de linkerkant heet de Via San Gallicano. Eén zijde van deze straat wordt bijna volledig in beslag genomen door het San Gallicano Ziekenhuis. Dit 18de eeuwse ziekenhuis werd gebouwd door Filippo Raguzzini en is gespecialiseerd in huidziekten. Het nam de plaats in van een middeleeuwse leprozenkolonie.

Rufina en Seconda Kerk

De Chiesa delle Sante Rufina e Seconda is bovenop het huis van de twee zusters Rufina en Seconda, beiden martelaressen gebouwd.

Via della Lungaretta – Rome

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.