Via del Pellegrino Rome

De Via del Pellegrino in Rome verbindt de Campo de’ Fiori met het begin van de Via dei Banchi Vecchi. Het is een vrij smalle en zeer pittoreske straat, omzoomd door gezellige bars, boetiekjes, boekwinkels en traditionele eet- en wijnbars.

Vie del Pellegrino Rome - "Madonan met Kind en San Filippo Neri"

Via del Pellegrino Rome

Geschiedenis en beschrijving

De oorspronkelijke naam van de Via del Pellegrino was de Via Florea. Dit is te lezen op een gedenkplaat in de nabijgelegen Via dei Balestrari. Later werd de straat de Via deglo Orefici genoemd, vanwege de vele goudsmeden die er hun handel dreven.

Omdat de straat van de Campo de’ Fiori richting Vaticaanstad loopt, wordt vaak aangenomen dat de huidige naam is afgeleid van de vele pelgrims die er doorheen lopen. Dit is slechts indirect waar, want het is vernoemd naar een taverne genaamd del Pellegrino, die natuurlijk zo genoemd is naar dezelfde pelgrims.

In de 15e eeuw werd de straat ook wel Merzariorum genoemd, waarschijnlijk vanwege de vele winkels die de straat flankeren. Vrijwel de hele zijde die nu door het Palazzo della Cancelleria wordt ingenomen was vol met verschillende soorten winkels.

De meeste winkels en huizen in de straat waren in slechte staat en in 1887 probeerde een raadslid genaamd Filippo Pacelli de stad aan te sporen iets te doen aan het gebrek aan openbare veiligheid en hygiëne in de straat. Het duurde echter tot 1939 voordat de in overtreding zijnde woningen werden verwijderd. Pacelli’s zoon zou later Paus Pius XII worden.

Toeristische attracties

Op de hoek van de Via del Pellegrino en de Campo de’ Fiori is een gedenkplaat bevestigd. Hierop staat te lezen: “Paus Alexander VI, die de Mole Adriana heeft gerestaureerd, gaf in 1497 opdracht tot de uitbreiding van de smalle straatjes van de stad”. De Mole Adriana is een andere naam voor het Castel Sant’Angelo. De smalheid van de straat wordt aangegeven door de zuilen die op de hoeken in de muren zijn geplaatst. Hun functie was om de muren te beschermen tegen de koetsen en karren die door de straat reden.

Het stucwerk op de hoek met de Arco di Santa Margarita, een zogenaamde Madonella, stamt uit de 18de eeuw. De hoogreliëf sculptuur van de “Madonna van de Ontvangenis” in het tabernakel was het werk van Francesco Moderati. De medaillon ondersteund door twee adelaars aan de basis bevat een afbeelding van San Filippo Neri. Dit zou erop wijzen dat het beeld werd besteld door de aan deze heilige gewijde congregatie.

De Arco degli Acetari is een viaduct tussen twee gebouwen. Waarschijnlijk verwijst de naam Acetari naar de zogenaamde “Acquecetosari” of “Acetosari”. Deze handelaars in “Acqua Acetosa” water hadden hun winkels in de Via del Pellegrino, om de Campo de’ Fiori markt te bevoorraden. De bron werd vanwege zijn smaak acetosa (“azijn”) genoemd. Een inscriptie bij de bron beweert dat “het goed was voor de nieren, de milt, de lever en duizend andere kwalen”. De put werd in 1959 gesloten omdat het vervuild was. Een Acquecetosaro was iemand die dit geneeskrachtige water per ezel of koets in stroflessen door de straten van de stad transporteerde.

Via del Pellegrino, Rome

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *