Via del Moro Rome

De Via del Moro is de straat die het Piazza di Sant’Apollonia met het Piazza Trilussa in de wijk Trastevere aan de overzijde van de rivier de Tiber verbindt.

Via del Moro Rome

Vicolo del Moro Rome
Antico Caffe del Moro

In een stad waar veel straten en pleinen naar kerken genoemd zijn is de Via del Moro een uitzondering, aangezien het de naam te danken heeft aan een café dat zich in de straat bevindt. Het Caffè del Moro, dat nog steeds bestaat, is tegen het einde van de 20e eeuw geopend.

Het staat op de hoek van de Via del Moro en de Via della Pelliccia en heeft het op één na oudste uithangbord van de stad. Hierop zijn twee boogschutters afgebeeld, samen met een zeeman die probeert drie jonge vrouwen een drankje te laten nuttigen. Eén van de vrouwen heeft al een fles in haar hand. De vrouwen zien er Ethiopisch uit en het bord verwijst dan ook naar de Italiaans-Ethiopische oorlog van 1895 tot 1896. (Het alleroudste uithangbord van Rome is dat van het Caffè del Greco in de Via Condotti.)

De overige gebouwen in de Via de Moro zijn in verschillende periodes opgetrokken en er zijn zowel Renaissance als barokke bouwstijlen te zien.

Bezienswaardigheden Via del Moro

  • Caffé del Moro
  • Op de Via del Moro, 50 staat een middeleeuws torenhuis.
  • Het Palazzo Ruggeri (Via del Moro, 33) bestaat in werkelijkheid uit een aantal samengevoegde huizen. De voormalige eigenaars, die geen erfgenamen hadden, hadden deze woningen nagelaten aan het Ospedale del Salvatore en de Confraternita degli Orfanelli (“Broederschap van de Weesjes”). Het complex kreeg één ingang en er werd een lange kroonlijst toegevoegd die de scheiding tussen de verschillende verdiepingen aangaf.

Via del Moro – Rome

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.