Via Casilina Rome

De Via Casilina (SS6) is een oorspronkelijk middeleeuwse straatweg, die van Rome helemaal tot de regio Campaniƫ voert. De straat begint in Rome ter hoogte van de Porta Maggiore en eindigt bij de gemeente Pastorano in de provincie Caserta. Hier ontmoet de Via Casilina de Via Appia Antica en gaat onder deze naam verder naar het zuiden van Italiƫ.

Via Casilina Rome

Geschiedenis

Gebouw aan het begin van de Via Casilina in Rome
Gebouw aan het begin van de Via Casilina

De Via Casilina verbond Rome met Casilinum, wat de rivierhaven was van het oude Capua. Ondertussen is Casilinum het moderne Capua geworden en heet het voormalige Capua nu Santa Maria Capua Vetere. Bij de aanleg van de straat werd gebruik gemaakt van de al bestaande Via Labicana en Via Latina.

Het oorspronkelijke traject eindigde bij Labicanum, dat nu Monte Compatri heet. Dit verklaarde ook de toenmalige naam. Om het allemaal nog gecompliceerder te maken is er nog steeds een Via Labicana in Rome, maar wel in een ander stadsdeel.

Bij Monte Compatri ging de Via Labicana over in de Via Latina, die bij Casilinum eindigde.

Route

De totale lengte van de Via Casilina is ongeveer 200 kilometer. Wanneer men de straat helemaal afrijdt komt men langs een aantal interessante steden en mooie natuurlandschappen.

De Via Casilina begint bij de Porta Maggiore. Vanaf hier gaat de straat in oostelijke richting de stad uit. Eenmaal buiten Rome gaat de Via Casilina min of meer parallel aan de Autostrada del Sole verder in zuidelijke richting.

De weg loopt dwars door de provinciehoofdsteden Frosinone en Cassino, om uiteindelijk bij Pastorano in de Via Appia over te gaan.

Via Casilina Rome

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.