Via Antonio Salandra Rome

De Via Antonio Salandra in de wijk Sallustiano in Rome heette vroeger de Via delle Finanze. Zoals de meeste straten in de wijk, wordt de straat voornamelijk geflankeerd door kantoorgebouwen.

Via Antonio Salandra

Geschiedenis en beschrijving

Via Salandra Rome (gebouw)
De Via Salandra (links).

De Via Salandra verbindt de Via XX Settembre met de Via Giosuè Carducci. Oorspronkelijk heette het de Via delle Finanze. Hij was toen langer, en verbond de Via XX Settembre met de Via di Santa Susanna en de Via Umbria.

In 1911 werd een deel van de Via delle Finanze omgedoopt tot Via Giosuè Carducci. Omdat er ook een Piazza delle Finanze in een ander stadsdeel was, wat soms tot verwarring leidde, kreeg in 1935 ook de andere helft van de Via delle Finanze een nieuwe naam.

Antonio Salandra was minister-president van Italië van 1914 tot 1916. De straat werd naar hem genoemd omdat hij er gewoond had en omdat verschillende andere straten in de wijken toch al naar politici waren vernoemd.

Het gebied waar de straat zich bevindt, maakte deel uit van wat in de Romeinse tijd de Horti Liciniani waren. In de Middeleeuwen was het een gebied met voornamelijk wijngaarden en moestuinen.

Tegen het midden van de 17e eeuw begonnen de Barberini een groot deel van de Quirinaalheuvel op te kopen. Zij lieten vervolgens de Villa Barberini bouwen, waarbij een deel van de Muur van Servius Tullius als fondament gebruikt werd. In 1864 kocht een rijke Zwitserse antiquair, Giuseppe Spithover, deze villa. Hij verwierf ook een groot deel van de vallei onder de villa, waaronder de huidige locatie van de Via Antonio Salandra.

Na de eenwording van Italië werd besloten bouwwerkzaamheden te beginnen in het gebied rond de huidige Via XX Settembre. De stad had het gebied nodig dat werd ingenomen door de Villa Spithover. Spithover wilde helaas zo’n hoge vergoeding dat de stad het zich niet kon veroorloven de Romeinse ruïnes die nog in het gebied stonden te onderhouden en alles werd volgestort met aarde zodat er nieuwe gebouwen neergezet konden worden.

De Via Salandra is een van de weinige straten in het gebied waar nog een klein stukje van de Servische Muur te zien is. Dit werd bereikt door een klassieke zuilengalerij aan te brengen in een van de gebouwen uit de jaren 1930 die langs de straat staan. De portiek biedt zicht op de oude muur, die zelf deel is geworden van de fundering van de nieuwe constructie.

Via Antonio Salandra, Rome

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.