Venus Cloacina Tempel Rome

De Tempel van Venus Cloacina is een monument in het Forum Romanum in Rome. Er is niet veel meer van overgebleven dan de cirkelvormige basis.

Venus Cloacina Tempel Rome

Adres, Openingstijden en Toegangsprijs

De Sacello di Venere Cloacina is één van de monumenten in het Forum Romanum. Het adres, de openingstijden en de toegangsprijs zijn die van het Forum en het Colosseum.

Geschiedenis Venus Cloacina Tempel Rome

De Tempel van Venus Cloacina staat naast de Basilica Aemilia. Het monument bestaat uit een ronde marmeren basis waarop oorspronkelijk een klein gebouwtje rustte.

De tempel is gebouwd nadat de Romeinen en Sabijnen de oorlog die uitgebarst was als reactie op de Sabijnse Maagdenroof hadden beëindigd. Op de plek waar de tempel gebouwd zou worden sloten Romulus en Titus Tatius de vrede en reinigden zich met mirte.

Dankzij afbeeldingen op een aantal munten weet men dat het dak open was. Binnen een ronde omheining stonden standbeelden van de Godinnen Cloacina en Venus.

Cloacina, de godin van de Cloaca Maxima, het rond 600 voor Chr. in het Forum Romanum aangelegde open kanaal, was een oudere godheid, terwijl Venus pas later toegevoegd werd, toen de beide godheden met elkaar geidentificeerd begonnen te worden.

De basis van de tempel bestaat uit maar liefst acht lagen steensoorten. Hieruit denkt men af te kunnen leiden dat de tempel vanwege de stijging van het grondoppervlak in het Forum verschillende keren opnieuw opgebouwd is moeten worden.

Venus Cloacina Tempel, Forum Romanum, Rome

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.