Vaticaanse Tuinen Rome

De Vaticaanse Tuinen in Rome vormen een geheel van tuinen, parken en zelfs een klein bos dat meer dan de helft (ongeveer 23 hectare) van het territorium van het Vaticaan in beslag neemt. De tuinen kunnen enkel bezocht worden door vantevoren te reserveren.

Vaticaanse Tuinen Rome

Adres, openingstijden en toegangsprijs

Men kan de Vaticaanse Tuinen enkel als onderdeel van een door het Vaticaan zelf georganizeerde rondleiding bezoeken. Deze duurt twee uur, waarvan de eerste 30 minuten in een busje. Een kaartje kost 32 Euro (24 Euro voor kinderen tussen 6 en 18 jaar oud, en voor studenten jonger dan 26) en is inclusief een bezoek aan de Vaticaanse Musea (dit laatste echter zonder gids). Openingstijden: Elke dag, behalve woensdag en zondag. Wanneer men de Vaticaanse Tuinen online reserveert kan men de taal (Nederlands hoort helaas niet tot de opties), datum en precieze tijd van de rondleiding kiezen. De Roma Pass kan niet gebruikt worden, de Omnia Vatican & Rome Card wel.

Geschiedenis Vaticaanse Tuinen Rome

Vaticaanse Tuinen Rome
Een deel van de Vaticaanse Tuinen met de Torre San Giovanni op de achtergrond.

De Giardini Vaticani worden opgeluisterd door talloze beeldhouwwerken en fonteinen die her en der tussen de plantenpracht geplaatst zijn.

Binnen de tuinen van het Vaticaan staan ook enkele gebouwen, waaronder Radio Vaticano, alsmede enkele forten en andere middeleeuwse monumenten. De oudste hiervan stammen uit de 9e eeuw.

De tuinen zijn aangelegd gedurende de Renaissance en Barokke tijdperken nadat in de middeleeuwen de grond ten noorden van het Apostolisch Paleis al gebruikt was voor boom- en wijngaarden. In 1279, toen Paus Nikolaas III vanuit het Lateraans Paleis terug verhuisde naar het Vaticaan, liet hij dit gedeelte ommuren en een boomgaard, een grasveld en een tuin aanleggen.

Volgens de overlevering is op de grond van de Vaticaanse Tuinen aarde gestrooid die door Sint Helena uit Golgotha meegebracht was, om op die manier het bloed van Christus symbolisch te mengen met dat van de duizenden door Nero vervolgde en gedode vroege Christenen.

In het begin van de 16e eeuw, onder Paus Julius II, kregen de tuinen een nieuw aanzien. Het oorspronkelijke ontwerp van Bramante werd opgespitst in drie delen: de Cortile del Belvedere, de Cortile della Biblioteca en de Cortile della Pigna. Ook werd er een voor het Renaissance tijdperk typisch doolhof gemaakt, dat afgescheiden werd door parasoldennen en libanonceders.

Bramante had ook de eerdere ommuring laten vervangen door een grote, rechte muur.

Bezienswaardigheden Vaticaanse Tuinen Rome

Een kunstmatige grot die gewijd is aan Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes.

Een door de Israëlische regering geschonken olijfboom.

De Villa Pia, een zomerhuisje, dat door Pirro Ligorio in 1560 voor Paus Pius IV gebouwd is.

Giardini Vaticani, Rome

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.