Umbilicus Urbis Rome

De Umbilicus Urbis Romae is een monument in het Forum Romanum in Rome. Het bevindt zich tussen de Rostra en de Boog van Septimius Severus.

Weetjes Umbilicus Urbis Rome

Adres, Openingstijden en Toegangsprijs

Het adres van de Umbilicus Urbis Romae is het adres van het Forum Romanum. Openingstijden en entréeprijs zijn dezelfde als die van het Colosseum.

Geschiedenis Umbilicus Urbis Rome

Umbilicus Urbis Rome
Umbilicus Urbis Romae in het Forum Romanum

De Umbilicus Urbis Romae is een kegelvormige construktie. Oorspronkelijk was het bakstenen monument bekleed met verschillende soorten marmer.

Zoals de naam aangeeft (ombelico betekent “navel”) was het het centrale punt van de stad, en dus van de wereld.

Via een deurtje komt men in een ondergrondse grot. Dit was volgens Plutarchus de grot was die Romulus gegraven had en waar hij de blauwdrukken van alle dingen in gegooid had. Zijn volgers hadden er vervolgens een vuistvol aarde uit hun streken van herkomst bij geworpen.

Opnieuw volgens Plutarchus zou de grot het centrum zijn van een door een aan een juk vastgebonden os en koe voortgetrokken ploeg.

De Romeinen lieten bij elke stad die gebouwd werd meteen zo’n sloot graven. Deze zorgde voor de verbinding met de mundus Cereris, de grens tussen de wereld der levenden en het dodenrijk.

Deze sloot was rond  en was vrijwel het hele jaar met een steen afgesloten. Uitzonderingen waren 24 Augustus, 5 Oktober en 8 November, dagen waarop de drie werelden (hemel, aarde en dodenrijk) met elkaar in kontakt konden komen.

De steen die het dodenrijk van Pluto en Proserpina afsloot heette Lapis Manalis. Deze naam kwam van de zogheten Manes, de schimmen van de gestorvenen die na hun dood nog steeds bescherming boden.

Tijdens de drie dagen dat de toegang open was was het verboden te werken, een oorlog te voeren of te beginnen en kinderen te verwekken.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *