Trofei di Mario Rome

De Trofei di Mario is wat er nog overeind staat van een bakstenen monument aan de noordkant van het Piazza Vittorio Emanuele II in Rome. Het was eigenlijk een nymphaeum aan het einde van één van de oude Romeinse aquaducten en heette “Nymphaeum van de vergoddelijkte Alexander”.

Trofei di Mario Rome

Nuttige informatie

Piazza Vittorio Emanuele II Rome (Trofei di Mario)
Trofei di Mario

Adres: Piazza Vittorio Emanuele II – Rome. Het monument bevindt zich op de noord-westelijke hoek van het plein. Er staat een hek omheen en het monument kan niet betreden worden, maar is normaal van buitenaf te bezichtigen.

Geschiedenis en bezienswaardigheden

Het monument wordt al sinds de Middeleeuwen Trofei di Mario genoemd, wat een beetje vreemd is aangezien de twee marmeren trofeeën die zich er ooit bevonden al sinds 1590 op de balustrade van het Piazza del Campidoglio staan.

De trofeeëen ware twee reliëfs uit de tijd van keizer Domitianus (1e eeuw na Christus), die oorspronkelijk elders stonden.

In werkelijkheid was het een monumentale pronkfontein die door Keizer Alessandro Severo in het jaar 226 gebouwd is, aan het eind van een aftakking van (één van) de aquaducten Acqua Claudia en/of Anio Novus. Deze liepen van de Porta Tiburtina naar deze wateropslagplaats. Het nymphaeum stond in die tijd bekend als Fontein van Oceanus, vanwege een standbeeld dat er stond.

Het drie verdiepingen tellende gebouw staat op het hoogste punt van de Esquilino heuvel. De bovenste verdieping heeft een façade met een centrale nis die geflankeerd wordt door twee open bogen. Oorspronkelijk was het met marmer bekleed. vanwege beeltenissen op antieke munten weet men dat er behalve een keizerlijke quadriga een aantal standbeelden op stonden. Het was ongeveer 20 meter hoog en 25 meter breed.

Het water kwam uit het bovenste gedeelte in een kuip terecht van waaruit het door vijf pijpleidingen naar de laagste delen van de stad gevoerd werd.

Het is het enige van de oorspronkelijk 15 Romeinse wateropvangplaatsen waar nog iets van te zien is. Vanwege de bouwstijl en het gebruikte materiaal denkt men dat het uit de tijd van keizer Alexander Severus (begin 3e eeuw) stamt. Dit werd later bevestigd door de vondst van een munt uit het jaar 226.

Vanaf de straatkant kan men een nieuwere poort aan de achterkant van het monument zien, die bekend staat als de Porta Magica. Dit was de ingang van een villa die toebehoorde aan een in de 17e eeuw spoorloos verdwenen alchemist.

Piazza Vittorio Emanuele II – Rome

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.