Wijk Trastevere Rome

De wijk Trastevere behoort tot de oudste buurten van Rome en het is vooral ’s avonds, wanneer de kronkelstraatjes aan weerszijden van de Viale Trastevere schitterend verlicht zijn, een genot om er gezellig te gaan eten of simpelweg rond te flaneren. De mooiste plek in de wijk is het Piazza di Santa Maria in Trastevere. Vanaf het Piazzale Garibaldi heeft U een prachtig uitzicht over de wijk.

Wijk Trastevere Rome

Santa Maria in Trastevere Rome
De Santa Maria in Trastevere Basiliek staat op het mooiste plein van de wijk.

De naam Trastevere heeft te maken met de ligging van de wijk – in een bocht van de rivier de Tiber die door Rome stroomt (tra is “tussen”, Tevere is “Tiber”, vandaar).

Overdag is het er redelijk rustig, maar ’s avonds is het één van de levendigste wijken van Rome, dankzij de schilderrijke pleintjes, kronkelende steegjes en vooral de hoeveelheid cafées en restaurants die er geopend zijn.

Het centrale plein van de wijk is het Piazza di Santa Maria in Trastevere.

Geschiedenis Trasteverere

Tot het begin van de 20e eeuw was de rione eigenlijk niet meer dan een door malaria en overstromingen geteisterd niemandsland, vooral bevolkt door prostituées, zeelui en zakkenrollers.

De eersten die er een permanente verblijfplaats vonden waren Joden en bevrijde slaven. De Joden waren oorspronkelijk meest handelaars die hun brood verdienden dankzij de uitgestrektheid van het Romeinse rijk. Na het verval van het rijk bleven ze in de wijk wonen. (In de Vicolo dell’Atleta zijn de overblijfselen van een middeleeuwse synagoge te zien.)

In de 18e eeuw bouwde Filippo Raguzzini het San Gallicano ziekenhuis voor mensen met huidziektes in de wijk.

Het was eind 19e eeuw dat Trastevere haar huidige karakter begon te krijgen. Tot 1888, toen de Ponte Garibaldi gebouwd werd, waren de twee houten bruggen van het Isola Tiberina en de Ponte Sisto de enige manieren om zonder boot van het centrum naar Trastevere te gaan. Gelijktijdig met de Ponte Garibaldi werd de Viale del Re aangelegd. Het is deze brede straat die de wijk in twee delen verdeelde, met een levendigere westkant en rustigere oostkant.

Na de tweede wereldoorlog werd de koninklijke familie uit het land verdreven en Italië na een referendum tot republiek uitgeroepen. De Viale del Re (“Koningslaan”) werd omgedoopt tot Viale Trastevere.

Bezienswaardigheden Trastevere Rome

Torre Anguillara Rome
Palazzo en Torre Anguillara

Hoewel de Viale Trastevere de belangrijkste straat van de wijk is is het zeker niet de interessantste. Bij het begin ligt de straat tussen twee pleintjes ingeklemd. Het Piazza G.G. Belli is genoemd naar een 19e eeuwse volksdichter, terwijl het Piazza Sonnino naar een begin 20e eeuwse politicus van Joodse afkomst vernoemd wordt. Het gebouw met de toren aan dit plein is het Palazzo Anguillara, dat naar een ondertussen uitgestorven Romeinse familie genoemd is. Het is nu de zetel van het Casa di Dante, een misleidende naam, aangezien de dichter nooit in Rome gewoond heeft. De San Crisogono Basiliek, die ook aan het plein staat, heeft interessante ondergrondse ruïnes.

Ook de Christenen waren welkom in Trastevere. De Basiliek van Santa Maria in Trastevere, die zijn bestaan begon als herberg, is één van de belangrijkste toeristische attracties van de wijk. Andere trekpleisters in de wijk zijn de Villa Farnesina, het Palazzo Corsini en de Orto Botanico (Botanische Tuinen). Vanaf het Gianicolo heeft U een schitterend uitzicht over de wijk zelf. De Santa Cecilia Kerk heeft een prachtige crypte en tijdens de wandeling naar de top van de Gianicolo komt U langs de San Pietro in Montorio Kerk en de Acqua Paola Fontein. De grootste attractie van de wijk is echter de buurt zelf. Smalle steegjes en klein pleintjes met tientallen gezellige eet- en drinkgelegenheden.

Alle Bezienswaardigheden in Trastevere

Straten en Pleinen

De hoofdstraat van de wijk is de Viale Trastevere, die de wijk zo’n beetje in tweeën snijdt. Het centrale plein is het Piazza di Santa Maria in Trastevere, terwijl men vanaf het Piazza Garibaldi de hele stad kan zien. Vooral bij zonsondergang is dit een schitterend panorama.

Wijk Trastevere Rome - street art bij Piazza San Cosimato
Street art dichtbij Piazza San Cosimato

Andere leuke pleinen zijn het Piazza San Cosimato, met een dagmarkt en een speeltuin, en het Piazza in Piscinula.

De Via della Lungaretta wordt omlijst door statige gebouwen en de Via della Scala is een steeg vol winkeltjes, kroegen en eethuizen. Gedurende de afgelopen jaren is het aantal trendy boetiekjes in deze twee smalle straatjes heel erg toegenomen.

Porta Portese, de Grootste Markt van Rome

Iedere zondagochtend vindt in het zuidelijke deel van de wijk Porta Portese, de grootste vlooienmarkt van Italië plaats. Alles wordt er verkocht, van vingerhoedjes tot antieke meubelen (die niet altijd even antiek zijn, goed oppassen dus). Afdingen is aan te bevelen, aangezien blond haar en een buitenlands accent de prijs over het algemeen behoorlijk op schijnen te drijven. De markt is op zijn best in de vroege ochtend, wanneer er minder mensen zijn. Later staat men schouder aan schouder en aan een aantal van die schouders zitten zakkenrollersarmen vast, ook wat dat betreft goed oppassen dus.

Evenementen

Het grootste evenement in Trastevere is het jaarlijkse Festa de Noantri. De naam, “Festival van Ons Anderen” geeft al aan dat de Trasteverini zich als apart van de rest van de stad beschouwen.

Openbaar Vervoer

Er zijn geen metrohaltes in de wijk. Vanaf Termini kunt U bus H nemen. Er is wel een treinstation (Stazione Trastevere), dat helemaal in het zuidelijke deel van de rione ligt. Twee keer per uur stopt hier een trein uit Termini. Vanaf dit station kun je tram 8 nemen of gewoon lopen. Vanaf het centrum kunt U eveneens (vanaf het Piazza Venezia) deze tram nemen. Vanaf de metrohalte Manzoni (dichtbij onze Little Italy B&B) gaat tram 3 naar het zuidelijke deel van Trastevere.

Trastevere (rione XIII)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.