Wijk Trastevere Rome

Share the joy
  •  
  •  

De wijk Trastevere behoort tot de alleroudste van de Eeuwige Stad en het is vooral ’s avonds, wanneer de kronkelstraatjes aan weerszijden van de Viale Trastevere schitterend verlicht zijn, een genot om er gezellig te gaan eten of simpelweg rond te flaneren. De mooiste plek in de wijk is het Piazza di Santa Maria in Trastevere.

Weetjes Trastevere Rome

Geschiedenis

Santa Maria in Trastevere Rome
De Santa Maria in Trastevere Basiliek staat op het centrale plein va de wijk.

De naam Trastevere heeft te maken met de ligging van de wijk – in een bocht van de rivier de Tiber die door Rome stroomt (tra is “tussen”, Tevere is “Tiber”, vandaar).

Overdag is het er redelijk rustig, maar ’s avonds is het één van de levendigste wijken van Rome, dankzij de schilderrijke pleintjes, kronkelende steegjes en vooral de hoeveelheid cafées en restaurants die er geopend zijn.

Het centrale plein van de wijk is het Piazza di Santa Maria in Trastevere .

Tot het begin van de 20e eeuw was de rione eigenlijk niet meer dan een door malaria en overstromingen geteisterd niemandsland, vooral bevolkt door prostituées, zeelui en zakkenrollers.

De eersten die er een permanente verblijfplaats vonden waren Joden en bevrijde slaven. De Joden waren oorspronkelijk meest handelaars die hun brood verdienden dankzij de uitgestrektheid van het Romeinse rijk. Na het verval van het rijk bleven ze in de wijk wonen. (In de Vicolo dell’Atleta zijn de overblijfselen van een middeleeuwse synagoog te zien.)

Bezienswaardigheden Trastevere Rome

Ook de Christenen waren welkom in Trastevere. De Basiliek van Santa Maria in Trastevere, die zijn bestaan begon als herberg, is één van de belangrijkste toeristische attracties van de wijk. Andere trekpleisters in de wijk zijn de Villa Farnesina, het Palazzo Corsini en de Orto Botanico (Botanische Tuinen). Vanaf het Gianicolo heeft U een schitterend uitzicht over de wijk zelf.

Alle Bezienswaardigheden in Trastevere

Straten en Pleinen

De hoofdstraat van de wijk is de Viale Trastevere. Het centrale plein is het Piazza di Santa Maria in Trastevere, terwijl men vanaf het Piazza Garibaldi de hele stad kan zien. Vooral bij zonsondergang is dit een schitterend panorama. De Via della Lungharetta wordt omlijst door statige gebouwen en de Via della Scala is een steeg vol winkeltjes, kroegen en eethuizen.

Porta Portese, de Grootste Markt van Rome

Iedere zondagochtend vindt in het zuidelijke deel van de wijk Porta Portese, de grootste vlooienmarkt van Italië plaats. Alles wordt er verkocht, van vingerhoedjes tot antieke meubelen (die niet altijd even antiek zijn, goed oppassen dus). Afdingen is aan te bevelen, aangezien blond haar en een buitenlands accent de prijs over het algemeen behoorlijk op schijnen te drijven. De markt is op zijn best in de vroege ochtend, wanneer er minder mensen zijn. Later staat men schouder aan schouder en aan een aantal van die schouders zitten zakkenrollersarmen vast, ook wat dat betreft goed oppassen dus.

Openbaar Vervoer

Er zijn geen metrohaltes in de wijk. Vanaf Termini kunt U bus H nemen. Er is wel een treinstation (Stazione Trastevere), dat helemaal in het zuidelijke deel van de rione ligt. Twee keer per uur stopt hier een trein uit Termini. Vanaf dit station kun je tram 8 nemen of gewoon lopen. Vanaf het centrum kunt U eveneens (vanaf het Piazza Venezia) deze tram nemen.

Trastevere (rione XIII)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *