Torre della Moletta (Rome)

De Torre della Moletta is een middeleeuwse toren aan de zuidkant van wat er nog over is van het Circus Maximus in Rome. De toren maakte deel uit van de bezittingen van de familie Frangipane. Franciscus van Assisi zou er ooit gelogeerd hebben. Sinds enkele jaren kan de toren samen met de opgravingen van het Circus Maximus bezocht worden.

Weetjes Torre della Moletta Rome

Adres, Openingstijden en Toegangsprijs

Adres: Viale Aventino. De toren staat aan de zuidzijde van het Circus Maximus en bevindt zich achter het hek dat de opgravingen afschermt.  Een bezoek aan de toren is inbegrepen bij de rondleiding door het opgegraven gedeel van het Circus Maximus. Openingstijden: Van 09.00 tot 19.30 uur gedurende de zomertijd en van 09.30 tot 16.30 gedurende de wintertijd. Zaterdag en zondag van 09.30 tot 14.00 uur. Toegangsprijs: 5 Euro (4 Euro met korting). Metro: Circo Massimo (lijn B). Bus: 75, 81, 118, 160, 673, N2, N10 (halte: Circo Massimo).

Geschiedenis Torre della Moletta Rome

Rome - Circus Maximus - Torre della Moletta
De Torre della Moletta sttat nogal troosteloos tussen de opgravingen van het Circus Maximus.

Nadat het Circus Maximus gedurende de middeleeuwen in verval geraakt was, werd het terrein gebruikt voor wijngaarden en groentetuinen. In die tijd was de wijk in handen van de familie Frangipane die er grote aantallen eenvoudige en bouwvallige hutten lieten bouwen.

Deze huisjes werden tussen 1932 en 1935 alle gesloopt. Het enige bouwwerk dat overeind bleef staan was de toren aan het begin van het Circus Maximus, die Torris in Capite Circi heette, maar meestal gewoonweg Torre della Moletta genoemd werd.

In 1223 zou Franciscus van Assisi volgens de overlevering in de toren gelogeerd hebben. Hij was gast van de weduwe van Graziano Frangipane, met wie hij nauwe vriendschapsbanden onderhield.

De naam della Moletta is te wijten aan de nabijheid van een watermolen. Deze werd in werking gezet door de Fosso di San Giovanni, een zijtak van de Aniene. In 1122 had paus Callixtus II deze om laten leiden was om hem via de Porta Metronia, de tuinen van de San Sisto Vecchio, tussen de heuvels Celio en Aventino (waar nu de Via delle Terme di Caracalla loopt) en uiteindelijk langs het Circus Maximus bij de Cloaca Maxima de Tiber in te laten vloeien.

De toren is vierkant en wordt iets breder aan het boveneinde. Onder het brede gedeelte bevinden zich blinde bogen, terwijl op de bovenkant kantelen prijken.

Nu staat de toren er wat verloren bij, maar in de middeleeuwen maakte het deel uit van de verdedigingslinie van de Frangipani’s bij het Palatijn, waar echter verder geen sporen van zijn overgebleven.

Opgravingen

Bij de opgravingen rond de Torre della Moletta heeft men gelijktijdig deze toren gerestaureerd. Een trap binnen de toren leidt naar de bovenverdieping, waar men van een prachtig uitzicht over het Circus Maximus kan genieten.

Torre della Moletta, Circo Massimo, Rome

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.