Top 10 Bezienswaardigheden Trastevere

De wijk Trastevere staat uiteraard vooral bekend vanwege het bruisende nachtleven en de vele restaurantjes, maar het distrikt heeft veel meer te bieden, van de wandeling vanaf de Gianicolo naar beneden tot de oude kerken en de mooie gezellige pleintjes en steegjes.

Top 10 Bezienswaardigheden Trastevere

01. Santa Maria in Trastevere Basiliek

Santa Maria in Trastevere Basiliek - Bezienswaardigheden TrastevereDe Basiliek van Santa Maria in Trastevere was de eerste aan de Madonna gewijde kerk in Rome en ook de eerste waar men de mis openlijk kon vieren. De afbeelding van Maria op de façade is waarschijnlijk de eerste waarop ze met Jezus aan haar borst te zien is. Tijdens het Jubeljaar 1525 werd het hoofdportaal van de kerk als Heilige Deur gebruikt.

02. San Pietro in Montorio Kerk

Tempietto del Bramante RomeDe San Pietro in Montorio Kerk bevindt zich op de Janiculum heuvel en is gebouwd op de plek waar men abusievelijk dacht dat Sint Pieter gekruisigd was. Ze hangt boordevol kunstwerken van beroemde meesters, maar is vooral bekend vanwege het Tempietto del Bramante, een klein kerkje dat op de binnenplaats van het belendende klooster staat.

03. Gianicolo (Janiculum)

Piazzale Garibaldi op de Janiculum RomeDe Gianicolo is de heuvel die zich aan de westzijde van de wijk bevindt. Wanneer men helemaal bovenop de heuvel aangekomen is heeft men vanaf het Piazza Garibaldi een schitterend uitzicht over de hele stad. Midden op het plein staat een groot aan de verzetsstrijder gewijd standbeeld.

04. San Calisto Kerk

San Calisto Kerk RomeDe San Calisto Kerk is gebouwd op de precieze plek waar de heilige zelf kwam om te bidden en waar hij ook de marteldood stierf, in de 3e eeuw. Nadat er eerst enkel een herdenkingskapel op de plek stond, liet Paus Gregorius III er in het jaar 741 een kerk bouwen.

05. Santa Maria dell’Orto Kerk

De Santa Maria dell'Orto Kerk is een kerk in het zuidelijke gedeelte van de wijk. Elke Witte Donderdag wordt hier de Macchina delle Quarant'Ore (Machine van de Veertig Uren) aangezet. Zoals vele Italiaanse kerken is de Santa Maria dell'Orto gebouwd naar aanleiding van een mirakuleuze gebeurtenis.

06. Piazza Trilussa

Ponte Sisto Fontein - bezienswaardigheden TrastevereHet Piazza Trilussa bevindt zich vrijwel aan de rand van de Tiber. Het is genoemd naar een dichter die in het lokale dialect schreef en ook een monument op het plein heeft. De top-attractie is echter de Ponte Sisto Fontein, één van de pronkfonteinen van het Acqua Paola Aquaduct.

07. Fontanone

Acqua Paola Fontein - Bezienswaardigheden Trastevere De Fontanone, oftewel de Fontana dell'Acqua Paola, is de bekendere pronkfontein van dit aquaduct. Voor wie de film La Grande Bellezza gezien heeft, het is de fontein van de openingsscène, met de toerist die een hartaanval krijgt.

08. Porta Portese Markt

De zondagochtendmarkt in Trastevere is de beroemdste van de stad en tevens de grootste vlooienmarkt van het land. Porta Portese is genoemd naar de stadspoort waar de markt begint en er valt werkelijk van alles te kopen, van vingerhoedjes tot grote antieke kasten.

09. Villa della Farnesina

Villa Farnesina - Bezienswaardigheden TrastevereDe Villa della Farnesina is in het begin van de 16e eeuw voor de bankier Chigi gebouwd maar genoemd naar de Farnese familie, die het later zou kopen. Hoogtepunten worden gevormd door de door o.a. Rafaël gemaakte muurschilderingen.

10. Palazzo Corsini

Palazzo Corsini - Bezienswaardigheden TrastevereHet Palazzo Corsini is in de 15e eeuw gebouwd en was ooit eigendom van de voormalige Zweedse koningin Christina, die een begin maakte met wat nu de Botanische Tuinen zijn. Later kwam het gebouw in handen van de rijke familie Corsini. Dezen creëerden de Pinacotheek, die tegenwoordig de Galleria Nazionale d'Arte Antica vormt.

Meer Bezienswaardigheden Trastevere

Op het Piazza in Piscinula bevindt zich de San Benedetto in Piscinula kerk, waar de stichter van de Benediktijner Orde ooit geleefd zou hebben. Een ander interessant gebouw op dit plein is het Casa Mattei.

De Villa Sciarra is een niet al te groot park op de uitloper van de Gianicolo heuvel. Het staat vol met beeldengroepen en is in 1930 door de toenmalige Amerikaanse eigenaar aan Mussolini geschonken. De dictator moest er in ruil wel een publiek park van zou maken.

Het Piazza di Sant’Egidio bevindt zich in het hart van de wijk. De belangrijkste bezienswaardigheden zijn de Sant’Egidio Kerk en het Palazzo Velli.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.