Top 10 Bezienswaardigheden Frascati

Frascati is één van de stadjes ten zuidoosten van Rome, die de verzamelnaam Castelli Romani gekregen hebben. Vooral in de 17e eeuw lieten verschillende pauselijke families er imposante villa’s bouwen, waarvan er vele helaas ernstig beschadigd werden tijdens bombardementen in de Tweede Wereldoorlog.

Top 10 Bezienswaardigheden Frascati

1. Villa Aldobrandini

De Villa Aldobrandini is het beroemdste en opvallendste gebouw van Frascati. Het ligt meteen buiten het historische centrum van de stad en de ligging, op de uitloper van een heuvel naast het oudste deel van Frascati zorgt ervoor dat men een schitterend, nergens door onderbroken uitzicht op het paleis heeft. De tuinen zijn te bezichtigen, het paleis zelf helaas niet.

2. San Pietro Apostolo Kathedraal

San Pietro Apostolo Kathedraal - Top 10 bezienswaardigheden FrascatiDe San Pietro Apostolo Kathedraal kijkt uit op het plein van dezelfde naam in het historische centrum van Frascati. Het eenvoudige interieur, al zijn er een aantal erg mooie haut-reliëfs te bewonderen, wordt meer dan gecompenseerd door de prachtige façade.

3. Villa Torlonia

De Villa Torlonia in Frascati is een 16e eeuwse villa, die in de tweede wereldoorlog geheel platgebombardeerd is. Het oude paleis is vervangen door een nieuw gebouw en het bijbehorende park is nu publiek toegankelijk. De Teatro delle Acque Fontein is een must-see.

4. Santa Maria in Vivario Kerk

Santa Maria in Vivario Kerk FrascatiDe Santa Maria in Vivario Kerk was de oorspronkelijke kathedraal van Frascati tot de San Pietro deze taak op zich nam. Ze is in de 13e eeuw gebouwd op de plek waar voorheen de visvijver van een oude Romeinse villa was.

5. Chiesa del Gesù

Chiesa del Gesù FrascatiDe Chiesa del Gesù bevindt zich op niet meer dan enkele honderden meters van het centrale plein van Frascati en is in het begin van de 17e eeuw gebouwd door de Jezuïten. Andrea Pozzo heeft zijn gebruikelijke spel met het perspektief op de koepel die geen koepel is gebotvierd.

6. Kapucijner Klooster (Convento dei Cappuccini)

Het Kapucijner Klooster van Frascati is in de 16e eeuw gebouwd. De toenmalige Paus hield er persoonlijk toezicht op dat het nieuwe gebouw niet zou misstaan tussen de villa’s die in die tijd rond de sad gebouwd werden. In de loop der jaren werd er een (ondertussen privé-) kapel bijgebouwd en sinds het begin van de 20e eeuw is er een klein Ethiopisch Museum gevestigd.

7. Bisschoppelijk Paleis (Palazzo Vescovile)

Palazzo Vescovile FrascatiHet Palazzo Vescovile staat midden in wat ooit de nucleus van het centrum van Frascati was. Het is in de 16e eeuw in opdracht van Paus Pius II gebouwd en heeft een mooie binnenplaats met een portiek. Tegenwoordig is het de zetel van de bisschop van de streek.

8. De Panorama’s

Op mooie zomeravonden kan men tegen zonsondergang van schitterende vergezichten genieten in alle mogelijke richtingen, maar natuurlijk vooral naar Rome. Veel restaurantjes hebben dan ook terrassen aan de rand van het historische centrum van Frascati. Ook op minder mooie dagen kan het uitzicht overigens erg indrukwekkend zijn.

9. Eremo di Camaldoli

Het Eremo di Camaldoli is een hermitage op een heuvel op enkele kilometers buiten Frascati. Het is gebouwd op een plek waar zich vroeger een necropolis bevond. Het vroeg 17e eeuwse kloostercomplex omvat naast de kerk ook een ziekenboeg en een aantal andere gebouwen.

10. Fontana di Piazza San Pietro

De fontein links van de San Pietro Apostolo Kathedraal is net als de façade van die kerk door Girolamo Fontana ontworpen. De fontein wordt gekenmerkt door drie grote bogen en staat met de rug tegen een gebouw aan. De naam van de fontein is eenvoudigweg Fontana di Piazza San Pietro.

Meer Bezienswaardigheden Frascati

  • De Scuderie Aldobrandini horen zowel uit geschiedkundig als uit architectonisch oogpunt bij de belangwekkendste musea in de streek.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.