Top 10 Bezienswaardigheden Wijk Esquilino Rome

De wijk Esquilino (rione VI) bevindt zich aan de rand van wat tegenwoordig als het centrum van Rome beschouwd wordt. Desalniettemin zijn er een aantal, ook belangrijke, bezienswaardigheden te zien.

Bezienswaardigheden Esquilino Rome

01. Santa Maria Maggiore Basiliek

Santa Maria Maggiore Rome
Santa Maria Maggiore

De Basilica di Santa Maria Maggiore is de grootste attractie van de wijk, zeker gedurende een heilig jaar, aangezien het één van de vier basilieken met een Heilige Deur is. Wat niet algemeen bekend is, is dat het ook de favoriete basiliek van de paus zelf is.


02. Piazza Vittorio Emanuele II

Piazza Vittorio Emanuele II
Piazza Vittorio

Het Piazza Vittorio Emanuele II is het centrale plein van de wijk. Het is ook het grootste plein van Rome, groter zelfs dan het Sint-Pietersplein. Rondom het Piazza Vittorio, zoals de Romeinen het noemen, zijn mooie galerijen te zien en op de hoek staat een ruïne die de Trofei di Mario genoemd wordt. Tot enkele jaren geleden was er een dagmarkt op het plein.


03. Sint-Jan van Lateranen

Sint-Jan van Lateranen Basiliek Rome
Sint-Jan van Lateranen

De Sint-Jan van Lateranen Basiliek staat aan de rand van de wijk. Behlave de prachtige kerk zijn romd het gelijknamige plein een aantal andere monumenten te bewonderen, waaronder het Bapisterium, de Heilige Trap en de Obelisco Lateranense.


04. Auditorium van Mecenate

Auditorium van Mecenate Rome
Auditorium van Mecenate

Het Auditorium van Mecenate maakt deel uit van de grote Villa di Mecenate, waarvan verder helaas weinig meer over is, en werd bij toeval ontdekt bij opgravingen in 1874, tijdens de werken voor het nieuwe Umbertijnse deel van de wijk.


05. Arco di Gallieno

Boog van Gallienus Rome
Arco di Gallieno

De Boog van Gallienus bevindt zich in de Via di San Vito, ongeveer halverwege tussen de Santa Maria Maggiore Basiliek en het Piazza Vittorio Emanuele II. Oorspronkelijk een gewone stadspoort, zou het later een erepoort voor Keizer Gallienus worden. Enkel de middelste van drie bogen waaruit de poort bestond is nog te zien.


06. Anfiteatro Castrense

Anfiteatro Castrense Rome
Anfiteatro Castrense

Van wat vroeger het Anfiteatro Castrense was is helaas niet erg veel meer te zien, aangezien de delen die niet verwoest zijn beneden het huidige straatniveau liggen.


07. Tempel van Minerva Media

Minerva Medica Tempel Rome

Op een lelijke plek meteen langs een vervuld stuk spoorweg staat wat er nog over is van de Tempel van Minerva Medica. In werkelijkheid was dit echter geen tempel, maar een monumentale zaal in een 4e eeuwse villa.


08. Palazzo del Freddo Giovanni Fassi

De oudste ijssalon van Rome bevindt zich in de wijk Esquilino. Het Palazzo del Freddo is meer dan een eeuw oud, waarvan ook de oude affiches aan de muur getuigen. Tot het begin van 2016 is het altijd in handen geweest van dezelfde familie en het wordt door de Romeinen nog steeds met de naam Fassi aangeduid. Er worden ook rondleidingen gegeven, maar het recept blijft geheim.


09. Santa Bibiana Kerk

Santa Bibiana Kerk Rome
Santa Bibiana Kerk

De Santa Bibiana Kerk is een klein kerkje op een ongelukkige plek tussen een tramlijn en de sporen van het centrale station. Vanuit artistiek oogpunt is het erg belangrijk, aangezien het drie van de sleutelwerken uit het begin van de barokke periode herbergt.


10. Santa Croce in Gerusalemme Kerk

Santa Croce in Gerusalemme Rome
Santa Croce in Gerusalemme

De Santa Croce in Gerusalemme Basiliek is in 320 gebouwd en is één van de zeven Romeinse pelgrimskerken. Voor gelovigen is het een erg belangrijke kerk aangezien er drie fragmenten van het kruis waaraan Jezus gekruisigd is tentoongesteld zijn. Deze gelovigen kunnen er ook een aflaat verkrijgen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.