Wijk Tiburtino Rome

Tiburtino (Q. VI) is de officiële naam van de wijk in Rome, die door de meeste Romeinen zelf San Lorenzo genoemd wordt. San Lorenzo is echter slechts een deel van de wijk, hoewel het wel dat deel is waar de meeste studenten leven, aangezien de La Sapienza Universiteit er meteen naast is.

Wijk Tiburtino Rome (Q. VI)

Naast de verdeling in rioni en quartieri hebben de Romeinen vaak een eigen naam voor de verschillende stadsdelen. Toen in 1915 de eerste quartieri benoemd werden, was het grondgebied van de wijk Tiburtino gelijk aan dat wat nu San Lorenzo genoemd wordt. In 1931 werd de wijk groter gemaakt en een jaar later werd wat tot dan Casal Bertone heette aan Tiburtino toegevoegd. In de volksmond bleef het oorspronkelijke deel van de wijk echter bekend staan als San Lorenzo.

Verrassend genoeg is Tiburtino, ondanks de aanwezigheid van de vele studenten, één van de wijken met de hoogste gemiddelde leeftijd.

Bezienswaardigheden

De meeste toeristen komen pas in de avond naar San Lorenzo, aangezien er veel goedkope eetgelegenheden en pubs zijn. Op het deel langs de oude stadsmuur na is het geen erge mooie wijk, maar het is er wel heel erg gezellig, vooral op vrijdag- en zaterdagavond.

Dit betekent niet dat er helemaal niets te zien is. De Sint-Laurens buiten de Muren Basiliek is één van de mooiste kerken van de stad en ook het belendende Verano Kerkhof is een bezoekje waard. San Lorenzo ligt zelf in de basiliek begraven, net als de allereerste eerste minister van het land, Alcide de Gasperi.

Porta Tiburtina Rome

De belangrijkste straat van de wijk is de Via Tiburtina, die begint bij de gelijknamige poort in de oude stadsmuren. Net als de wijk zelf staat de poort zowel bekend onder de naam Porta Tiburtina als Porta San Lorenzo.

Eetgelegenheden

De meeste restaurantjes en pizzeria’s in San Lorenzo zijn goedkopeer dan in de rest van het centrum. Een van de beste pizzeria’s is Formula Uno (Via degli Equi), terwijl je voor een bord typisch Romeinse pasta bij het eenvoudige Tram-Tram (Via dei Reti, 44) terecht kunt.

Quartiere Tiburtino – Rome

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *