Thermen van Diocletianus Rome

Het Museo Nazionale Romano is verspreid over vier zetels in de stad. Eén van die vier zetelt grotendeels in de voormalige Thermen van Diocletianus, tegenover Roma Termini. In de oudheid waren dit de grootste thermen van Rome.

Weetjes Thermen van Diocletianus Rome

Adres, Openingstijden en Toegangsprijs

Adres: Viale Enrico De Nicola, 79 - 00185 Rome. Telefoon: +39 0639967700 (reserveringen) of +39 0645210411 (museum). Openingstijden: Dinsdag tot zondag van 09.00 tot 19.30 uur. Gesloten: Maandag, 1 Januari, 25 December. De kassa gaat een uur voor sluitingstijd dicht. Toegangsprijs: 7 Euro. Korting: 3,50 (EU inwoners tussen 18 en 25). Gratis: EU inwoners jonger dan 18. Dit kaartje is drie dagen geldig voor alle zetels van het Museo Nazionale Romano. Museumkaarten: Roma Pass en Archeologia Card geldig. Metro: Roma Termini (lijn A en B). Bus: Alle bussen die Termini als begin of eindpunt hebben.

Geschiedenis

Thermen van Diocletianus

De Thermen van Diocletianus zijn tussen 298 en 306 na Christus gebouwd. Het waren de grootste thermen van Rome. Als voorbeeld dienden de Thermen van Trajanus in wat nu het Colle Oppio Park is.

Ze namen een groot gebied in beslag. De grenzen ervan waren de huidige Via Torino, Via Volturno, Piazza dei Cinquecento en via XX Settembre.

De thermen bestonden uit een half-ronde exedra met een rechthoekig calidarium, waarlangs zich drie eveneens half-ronde nissen bevonden. Aan de centrale as bevonden zich verder een tepidarium, een aula, een basiliek en een rechthoekig zwembad. Aan weerszijden van deze as waren gymzalen, kleedkamers en andere ruimtes.

Ze waren in gebruik tot het jaar 537. Toen vielen de Goten Rome binnen en verwoestten de aquaducten die de toevoer van het water naar de thermen verzorgden.

Het centrale station van Rome, Roma Termini, is naar de Terme di Diocleziano vernoemd.

Kerken

Bij de bouw van de Santa Maria degli Angeli e dei Martiri Kerk is gebruikt gemaakt van de aula, de basiliek en een deel van het zwembad. Andere delen van de thermen zijn nu de ruimtes waar het museum gevestigd is. Dit zijn de o.a. een gymzaal en de beroemde Sala Ottagonale (“Achthoekige Zaal”).

San Bernardo alle Terme Kerk . Thermen van Diocletianus RomeAan de uiteinden van de grote exedra bevonden zich twee ronde zalen. Eén van deze twee is omgebouwd tot de San Bernardo alle Terme Kerk. Hiertussen waren twee ruimtes die waarschijnlijk als bibliotheken dienst deden.

Museo Nazionale Romano

Tegenover het Piazza dei Cinquecento is een tuin die dienst doet als ingang van het museum. In deze tuin staan (brokstukken van) tombes, altaars en andere beeldhouwwerken, alle met inscripties.

Ook binnen het museum is een sektie waar via inscripties op beeldhouwwerken de ontwikkeling van het Latijn te zien is.

De kunstwerken in het museum zijn grotendeels afkomstig uit Rome en omstreken. Ze zijn verdeeld naar de lokaties waar ze gevonden zijn: Binnen de Serviaanse stadsmuren, langs de Tiber, langs de herenwegen, enz.

De begane grond is chronologisch ingericht. De bovenste verdieping is gewijd aan monumenten en kkunstwerken met inscripties uit de keizertijd.

De kloostergang van de Santa Maria degli Angeli Kerk is door Michelangelo ontworpen. Deze maakt eveneens deel uit van het museum. Hier wordt de voorgeschiedenis van de Latijnse volkeren belicht.

Hoogtepunten

In één van de zalen is een enorm mozaïek met een oppervlakte van 80 m2 te zien. Het kunstwerk verbeeldt Herakles met een bloedende hoorn die hij van het hoofd van de riviergod Achelous getrokken heeft. Het is in de 2e eeuw na Chr. gemaakt.

Viale Enrico de Nicola, 79 – Rome

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *