Testaccio Fontein Rome

De Testaccio Fontein of Pius IX Fontein staat aan de Lungotevere Testaccio in Rome. De fontein is in opdracht van Pius IX gebouwd, nadat hij de muur langs de Tiber op had laten trekken.

Testaccio Fontein Rome (of Pius IX Fontein)

Geschiedenis en beschrijving

Testaccio Fontein Rome
Testaccio Fontein

De Fontana di Pio IX a Testaccio in de gelijknamige wijk is in 1869, toen Pius IX Mastai paus was, gebouwd. De fontein is aan de archeoloog Pietro Ercole Visconti gewijd, als dank voor het opgraven van grote hoeveelheden marmeren voorwerpen die later gebruikt zouden worden om de gebouwen van de stad te versieren.

De kuip zelf is een uit de derde eeuw stammende Romeinse sarcofaag. Het water stroomt uit een leeuwenkop in de muur waar de sarcofaag tegenaan geplaatst staat. De bakstenen muur zelf wordt door marmeren pilaren geflankeerd. Helemaal bovenaan is het wapenschild van de paus te zien.

Boven de leeuwenkop is een brede gedenkplaat met een inscriptie die in het Latijn beweert dat Paus Pius IX in het 23e jaar van zijn pontificaat de trappen van het Emporium teruggevonden heeft en door middel van een door hemzelf gebouwde muur afgegrenst en voor het volk geschikt gemaakt heeft. Het Emporium was overigens de oude, nu niet meer bestaande haven in wat nu de wijk Testaccio is.

Tijdens de eeuwwisseling is de fontein bij een mislukte diefstal zwaar beschadigd.

Pius IX Fontein – Lungotevere Testaccio, Rome

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *