Tempio della Pace Rome

De Tempio della Pace (“Tempel van de Vrede”) stond ook wel bekend als het Forum van Vespasianus. In de bloeitijd van het Romeinse Rijk stond het bekend als één van de mooiste monumenten van Rome.

Tempio della Pace Rome

Adres, openingstijden en toegangsprijs

Het adres van de Tempio della Pace is Largo Corrado Ricci – Rome. Het bevindt zich in de wijk Campitelli en kan enkel van buitenaf bezichtigd worden.

Geschiedenis Tempio della Pace Rome

Tempio della Pace Rome
Heel veel is er niet overgebleven van de Tempio della Pace

De Tempio della Pace is tussen het jaar 71 en het jaar 75 in opdracht van Keizer Vespasianus gebouwd. Aanleiding was de overwinning op de Joden.

In de tempel werd de uit de Tempel van Jeruzalem meegebrachte oorlogsbuit bewaard. Hieronder waren de zevenarmige gouden kandelaar en de zilveren trompetten die op de Boog van Titus afgebeeld zijn.

Ook een aantal door Nero uit het Oosten meegebrachte kunstwerken stonden in de “Temple van de Vrede”. Deze ware eerder gebruikt ter versiering van diens Domus Aurea.

De reden dat het ook wel Forum van Vespasianus genoemd werd is dat het grote monumentale plein erg op een frum leek.

In het jaar 192 werd het door een brand in de as gelegd. Septimius Severus liet het vervolgens opnieuw opbouwen.

Het monument bestond uit een aula met een apsis, die op een plein van 110 bij 135 meter uitkwam. Om dit plein stonden een quadriportico en vier exedra’s. De zuidelijke exedra werd later omgebouwd tot de Torre dei Conti, die nog steeds overeind staat.

Tegen de achtermuur van de apsis stond een standbeeld.

De zuid-oostelijke muur rechts van de tempel, tussen de Basiliek van Maxentius en de Santi Cosma en Damanio Kerk, stamt uit de tijd van Septimius Severus. Deze ruimte was door een brede opening met de portico verbonden. Op de muur zijn de gaten nog te zien waar de Forma Urbis, de grote marmeren plattegrond van Rome, vastgemaakt was.

Forma Urbis

De Forma Urbis bestond uit 151 marmeren vlakken, die in afwisselend horizontale en vertikale rijen bevestigd waren. Septimius Severus had de plattegrond tussen 203 en 211 laten vervaardigen. Het monument had een hoogte van 13 meter en was 18 meter breed. Er zijn maar een stuk of 15 platen van overgebleven.

Santi Cosma en Damiano Kerk

De huidige Santi Cosma en Damiano Kerk is gebouwd in een ruimte die ooit tot de Tempio della Pace hoorde. Waarschijnlijk waren dit toen twee door een tussenmuur verdeelde ruimtes. De ruimte tussen deze muur en de muur waarop de Forma Urbis bevestigd was deed waarschijnlijk dienst als bibliotheek (De nissen in de muren waren niet diep genoeg voor standbeelden.). De tweede ruimte  werd later als achtermuur van de Tempel van Romulus gebruikt.

Tempio della Pace, Rome

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.